2024. április 26., péntek
FONTOS

Megújul a Százéves Cukrászda és a Ladics ház épülete, kerékpárút épül a Nagyváradi úton

 

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen.

A grémium többek között tájékoztatót hallgathatott meg a gyulai német nemzetiségi önkormányzat 2022. évi munkájáról. Két nagy projektjük van, az egyik a németvárosi óvoda felújítása, a másik pedig a Máriás-ház teljes rekonstrukciója.

A fő napirendek között elfogadták a Mogyoróssy János Városi Könyvtár tavaly évi beszámolóját és az idei munkatervét, valamint a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény 2022. évi beszámolóját is. Ködmön Zsolt intézményvezető kiemelte, az ügyeleti rendszer átvételét a mentőszolgálat idén áprilisra tervezte, vannak azonban olyan hátráltató tényezők, melyek miatt nem tudják ezt megvalósítani. Ezért május vagy június lehet az az időpont, amikor a mentőszolgálat a gyulai járásban is át tudja venni az ügyeleti feladat ellátást.

A fő napirendek között beszámolót hallgathatott meg  a grémium a 2022. évre vonatkozó helyi adóztatási tevékenységről. Csige Gábor jegyző kiemelte, az egyik legfajsúlyosabb bevételi forrása az önkormányzatoknak a helyi adóbevétel, Gyula esetében a második legerősebb, legnagyobb mértékű forrás.

Gyula közigazgatási területén a közlekedés biztonságának javítása érdekében négy beruházás valósul meg. A 44-es országos főút Kígyósi úti és Rosu utcai csomópontjaira, a Tiborc utca, Akácos utca körforgalomra és a Nagyváradi úti kerékpárútra vonatkozóan. Ezek érdekében szükség volt a Helyi Építési Szabályzat módosítására.

A közterület használatáról szóló önkormányzati rendeletet is módosította a testület. A módosítás alapját a gyakorlat során felvetődött igények jelentik, melyeket többek között a hatósági eljárásban, vagy lakossági észrevételek alapján gyűjtöttek össze. Az útamurtizációs díjat a járdafelületekre is szeretnék kiterjeszteni. Hogyha valaki az utat felbontja, akkor díjat kell fizetnie, ezt mostmár a járdák esetében is szeretnék előírni. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, sok járdafelújítás történt, meg kell védeni a járdákat.

A fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről szóló rendeletet is módosította a grémium. A kedvezményes bérletek vásárlói körét szeretnék kibővíteni, valamint a parkolási díjak emelésétől döntöttek. Az utóbbi esetében március elsejétől 300-ról 360 forintra emelkedik a díj óránként.

A csütörtöki ülésen elfogadták a 2023. évi költségvetésről szóló rendelettervezetet. Az úszás sportágban folyó utánpótlás-nevelést a Gyulai Várfürdő végzi, melyhez minden évben adnak támogatást. Idén ez a biztosított támogatási összeg 7,2 millió forint.

1 milliárd forintot nyert az önkormányzat a Százéves Cukrászda és a Ladics ház épületének felújítására, valamint a Nagyváradi úton egy kerékpárút építésére. A tervezés és az engedélyeztetés lezajlott, indítják a közbeszerzést.

A Gyulavári városrészt érintő csapadékvíz-elvezetést segítő beruházás is megvalósul idén, melyhez 19 millió 50 ezer forint önerőt fogadtak el.

A “Petőfi 200” pályázat segítségével a Petőfi szobor és környezetének felújítása című pályázat megvalósításához a megítélt támogatáson felül 1,3 millió forint saját forrást kellett biztosítani annak érdekében, hogy az eredeti műszaki tartalom valósulhasson meg.

A Béke sugárúton található inkubátorházzal kapcsolatban kimutatott, el nem számolható költséget állapítottak meg, a kamatok miatt erre 10 millió forintos keretet biztosítottak.

Görgényi Ernő kiemelte, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft finanszírozása hagyományosan úgy történik, hogy az önkormányzat az idegenforgalmi adó bevételéből egy fix összeget, 40 millió forintot nyújt működési támogatásra. Ezen felül pedig minden adóköteles, a városban eltöltött vendégéjszaka után 150 forint hozzájárulást fizet, amelyből a társaság a marketingkampányait bonyolítja le. A “Gyula nyitva van” kampányt kibővítik, magasabb szintre emelik megerősítve a városmarketing-tevékenységet.

Az ülésen a testület a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub részére kamatmentes kölcsönt biztosított, agility akadálysor beszerzésére.

 

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …