2024. április 27., szombat
FONTOS

Két évfordulót ünnepelnek a Gyulai Felsőoktatás Napján

Harminc éve kezdődött meg Gyulán a diplomás ápoló-, húsz éve pedig a szociális munkás képzés.

Ez a két évforduló adta a hátteret a Gyulai Felsőoktatás Napjának, melynek programjai csütörtökön, a városházán kezdődtek.

Az eseményen Janka Ferenc, a Gál Ferenc Egyetem rektorhelyettese úgy fogalmazott, a tudomány fontos, de fontosak az emberi kapcsolatok, és az embernek Istennel való kapcsolata is.

Fontos missziót tölt be ez a kar a keresztény szellemiségű segítő szakemberek képzésében, továbbképzésében – hangsúlyozta az eseményen Dux László, a GFE rektora.

Kovács József országgyűlési képviselő a gyulai felsőoktatás múltjával kapcsolatban úgy fogalmazott, sokáig nem látszott hosszú távú jövőkép, de a Gál Ferenc Egyetem belépésével ez megváltozott. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a vármegye felsőoktatásának önmagán túlmutató szerepe van.

Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója arról beszélt, az elmúlt évtizedekben közel ezer ápolót és háromezer-háromszáz szociális munkást képeztek Gyulán, mindez hozzájárult a vármegye népességmegtartó erejének növekedéséhez.

Görgényi Ernő gyulai polgármester azt mondta, egy város presztízsét nagyban meghatározza, rendelkezik-e felsőoktatási intézménnyel.

Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa azt mondta, intézményük az egyik elsőszámú haszonélvezője az egyetem működésének, ugyanakkor a kórház a hallhatók képzését is biztosítja.

Vincze Gábor, a gyulai kar dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak az egyházmegyei oktatásnak van ezer éves múltja ebben a térségben, hanem az egészségügy intézményesített hagyományai is ötszáz évre nyúlnak vissza.

A nap során az előadók az egészségügyi és a szociális képzéshez kapcsolódó témákkal foglalkoztak.
 

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …