2024. április 29., hétfő
FONTOS

Életre-halálra olvasni: megnyílt az Ünnepi könyvhét Gyulán

 

Csütörtök délután megnyílt a fürdővárosban a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe, a 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok.

A Kossuth téren kezdődő rendezvénysorozat díszvendége Ambrus Lajos, József Attila-díjas, gyulai születésű író volt, aki megnyitójában Márai Sándort idézte: „Életre-halálra olvasni”.

A legújabb olvasás-kutatási eredmények szerint szomorú tényadat, hogy a magyar lakosság többsége keveset vagy egyáltalán nem olvas. Ennek tükrében különös jelentőséggel bír az a Márai-idézet, amelyet Ambrus Lajos, József Attila-díjas író nyitóbeszédében kiemelt.

Csaknem egy évszázados hagyománya van hazánkban az ünnepi könyvhétnek. Görgényi Ernő köszöntőjében az író-olvasó találkozók jelentőségéről beszélt. Célirányosan érkezett a rendezvényre Fodor György. A gyulai nyelvész-irodalomtanár elmondta, számára miért fontosak a könyvheti programok. A nyitó eseményt követően a városi könyvtárban folytatódott a program Ambrus Lajos Nagy almáskönyv, illetve a nyomdából frissen érkezett Mezei szorgalom című köteteinek bemutatásával. A József Attila-díjas író elmondta, új munkáit is áthatja a szülővárosához köthető szellemiség.

Az Ünnepi könyvhéten a kultúra iránt érdeklődőket író-olvasó találkozókra, könyvbemutatókra várják a városi könyvtárba, illetve könyvbörzére a Kossuth téri pavilonokba.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …