2024. április 29., hétfő
FONTOS

Csökkent a bűncselekmények száma Gyulán

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen. Tájékoztatót hallgathatott meg a grémium a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület 2022-ben végzett munkájáról.

Kóti Dániel alelnök kiemelte, a rendőrséggel és a határrendészettel kapcsolatban vannak, a jövőben még szorosabban szeretnének együttműködni. Segítik egymás munkáját és értesítik egymást, hogyha különös esemény történik.

A fő napirendi pontok között volt a Gyulai Rendőrkapitányság tavalyi évi beszámolója. Kolysza Zoltán kapitányságvezető kiemelte, a város területén 2,1 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt. Nyomozási eredményességük a 2021-es adatokhoz képest 8,1 százalékkal több, vagyis 86,1 százalékos eredményt értek el. A közterületen elkövetett bűncselekmények esetében 107-ről 79-re esett vissza az esetszám. A kiemelten kezelt bűncselekmények között a lopások száma 85-ről 78-ra, a lakásbetörések száma pedig 12-ről 8-ra mérséklődött. Jelentősen csökkent a rongálások, a testi sértések száma, de ugyanez igaz a kiskorúak veszélyeztetésére is. 10-ről 15-re nőtt a garázdaságok száma, emellett a csalásoknál is hasonló tendencia érvényesült.

A képviselő-testületi ülés ezután a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség 2022. évi beszámolójával folytatódott. Stir Mihály kirendeltségvezető kiemelte, a közúti határátkelőhelyekkel rendelkező kirendeltségek közül jelenleg a második legnagyobb forgalmat bonyolítja le a gyulai. A tavalyi évben a kirendeltség teherforgalma 485 ezer kamion volt. A csütörtök reggeli adatokból kiderült, hogy 262 ezer kamionnál járnak jelenleg, ami azt prognosztizálja, hogyha ez a tendencia marad, akkor 520 ezer felett lesz az átléptetett kamionok száma 2023-ban. Az erősödés a személyforgalomban is megmutatkozik.

Beszámolt a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye is a 2022. évi tevékenységéről. Kiss Szabolcs intézményvezető kiemelte, négy településen 23 telephelyen nyújtanak szolgáltatásokat.

Ingyenes lakossági LED-csereprogram indításáról is döntés született. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, az akcióval nemcsak a gyulai lakosságot segítik, hanem a klíma stratégiában megfogalmazott célok elérését is elősegítik. Aki szeretne ingyenes cserét, annak okmánnyal kell igazolnia, hogy gyulai lakcímmel rendelkezik.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye állami támogatásban részesül, hogy tornatermet építsen a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium számára. Az intézmény telkén fizikailag ez nem lehetséges, ezért az önkormányzat felajánlotta az úgynevezett zsidóudvar épületét. Ennek egy részét korábban azért bontották le, hogy az Erkel Ferenc Gimnáziumnak építsenek tornatermet és sportudvart.

A védőnői szolgálatot, feladatokat átveszi az állam az önkormányzatoktól, a vármegyei központi kórházhoz kerülnek a munkáltatói, szakmai irányítási jogok. A védőnők ugyanott fogják ellátni az irodai feladataikat, ahol azt eddig tették, ezért kell egy olyan együttműködési szerződést kötnie az önkormányzatnak a kórházzal, ahol az ingatlanok, valamint az ingóságok használatáról állapodnak meg.

A fő napirendi pontok között döntöttek a tartalékkeret felhasználásáról. A tartalékösszeg 682 millió 349 ezer forint lesz. A gyermekszabadidős élményközponttal összefüggésben felmerült az előkészítés során egy 1 millió 755 ezer forintos előlegszámlához kapcsolódó költség. A Kossuth tér átépítése során 17 évvel ezelőtt egy 7 egységből álló vízkaput építettek, azóta ennek a nagy része tönkrement. Egy új technológiával megfelelő üzembiztonsággal tudnak majd tökéletes vízképet alkotni, ez a korábbi 20-30 milliós javítási összegek helyett 6 millió forintból készülhet el a tartalékkeretből. Az elmúlt évekhez hasonlóan szeretnének megvalósítani egy nagyobb volumenű út és járdaépítési programot, melyre 200 millió forintot fordítanak.

 

Nézze meg ezt is:

Idén is megrendezték az Országos Bibliai Történetmondó Versenyt Gyulán

A hagyományokhoz híven nyitó áhítattal kezdődött péntek délelőtt az Országos Bibliai Történetmondó Verseny Gyulán. Baráth …