2024. április 29., hétfő
FONTOS

Hivatalosan is megkezdődött a Gyulai Várszínház jubileumi, 60. nyári évada

Péntek este, a várkertben megnyitották a Gyulai Várszínház jubileumi, 60. évadát.

Görgényi Ernő polgármester az eseményen kiemelte, a második világháború után Gyulát, a javíthatatlanul polgári szellemiségű várost azzal büntették, hogy megvonták tőle a megyeszékhely címet, amelynek következtében a település jó pár évig kereste a helyét, de megtalálta. Az egyik kitörési pont a turizmus lett a várfürdő alapításával, valamint egy szintén zseniális döntéssel teret kapott a kulturális turizmus is. Ezen belül Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavárát, a gyulai várat kiállítóhelyként és a Gyulai Várszínház otthonaként üzemeltették.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a Körös-völgyi Sokadalom is színesíti a fesztivált olyan népművészeti eseményként, amely a minőségi népművészetet tekinti olyannak, amely megjelenhet a gyulai várkertben. Az érdeklődők megismerhették mindazokat a népművészeti értékeket, melyek egykor a Körösök vidékét jellemezték.

Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, 1958-ban felújították a gyulai várat, 1959. május elsején pedig megnyílt a Gyulai Várfürdő. A kettő ötvözete egy olyan lehetőséget teremtett, amely a teátrum alapítóját, Miszlay Istvánt ihlette meg.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár elmondta, nem mindennapi alkalom, amikor egyidejűleg két művészeti seregszemlét nyithat meg. Ezek olyan nagy múltú, egymásba fonódó események, melyek kiemelkedő ékkövei nemzeti kulturális életünknek. Az államtitkár kiemelte, a teátrum 60. évada, valamint a Körös-völgyi Sokadalom már hagyományosan egybefonódva hirdeti ország-világ számára, hogy fantasztikus e hely gazdagsága, érdemes ide látogatni, visszatérni.

Elek Tibor kiemelte, 23 éves hagyomány, hogy a sokadalommal együtt indul a várszínház nyári évada. Az igazgató elmondta, a teátrum jelentős hagyományokkal bír. Az elmúlt hat évtized alatt mindig is jellemezte és most is jellemzi a tradíciók létrehozásra, éltetése, továbbgondolása és megújítása.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is zászlófelvonással, valamint három ágyúdörrenéssel zárult a 60. nyári évad megnyitója.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …