2024. április 30., kedd
FONTOS

A talált tárgyak leadásának fontosságára figyelmeztet a rendőrség

rendörség

Autó tetejéről telefon, kerékpárról táska esett le a napokban, Békés vármegyében.

A rendőrség keresi az elveszett dolgokat, és a felhívja a figyelmet arra, hogy a talált értékek megtartása jogtalan elsajátításnak minősül!

Dobozon egy mobiltelefont, Gyula közelében egy táskát veszítettek el nemrégiben.  A 150 ezer forintot érő telefont tulajdonosa feltette egy autó tetejére, de megfeledkezett róla és úgy indultak el a kocsival, hogy a készülék rajta volt. Valószínűleg hamar le is esett, viszont amikor a tulajdonos észrevette, hogy nincs meg, hiába kereste, nem találta meg. Várt nyolc napot, de senki nem adta le talált tárgyként, ezért bejelentést tett a rendőrségen. Hasonló körülmények között ért kár egy gyulai nőt is, aki kerékpárja csomagtartóján vitt egy hátitáskát, de menet közben elhagyta. Benne volt a telefonja, a pénztárcájára, az iratai és még egy e-book is. A rendőrség mindkét esetben jogtalan elsajátítás bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz, és keresik az elveszett dolgokat.

A talált tárgyat ugyanis nem szabad megtartani, mielőbb vissza kell juttatni a tulajdonoshoz! A büntető törvénykönyv szerint, aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak, vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, bűncselekményt követ el.

Ha nincs benne, rajta olyan információ, amelyből következtetni lehet arra, hogy kié, vagy a megtaláló nem tudja visszajuttatni a tulajdonosnak, akkor a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell leadni a talált tárgyakat. Szükség esetén a rendőrök is segítenek a megtalálónak az ügyintézésben.

Hasznos tanácsok hasonló esetek megelőzésére:

Pénztárcáikat, telefonjaikat jól zárható táskában vigyék! Ne tegyék például telerakott bevásárlókosár tetejére! Ha zsebben hordják, akkor mély és cipzáras legyen a zseb.

Vásárlás közben, amíg az áruk között válogatnak, vagy amikor bepakolnak az autóba, rövid időre se tegyék pultra, polcra, bevásárlókocsiba, autóra a személyes dolgaikat!

A kerékpár csomagtartójára jól rögzítsék a táskájukat, és ha megállnak, bemennek valahová, a bicikli csomagtartóján, kosarában, kormányán ne hagyjanak semmit! Akkor sem, ha csak percekre hagyják őrizetlenül a kerékpárt!

Nézze meg ezt is:

Kék hírek Békés vármegyéből

A Békéscsabai Rendőrkapitányság 2024. április 22-én szabálysértési őrizetbe vett egy férfit. Személygépkocsit vezetett, amikor Dobozon, …