2024. május 24., péntek
FONTOS

Gyermeknap ÁGOTA Falván

 

Tegyük olyanná a világot, hogy jó legyen benne gyermeknek lenni! – akár ez is lehetett volna a jelmondata az első ÁGOTA Falván rendezett gyermeknapnak, amelyen az ÁGOTA Közösség mintegy 1000 tagja vett részt.

Az ország számtalan részéről érkeztek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató lakásotthonaiban és nevelő­szüleinél élő gyermekek erre a remek napra.

Az ÁGOTA Közösség fontos feladatának tartja, hogy tagjai megtapasztalhassák az összetartozás élményét, ezért rendszeresen szerveznek olyan rendezvényeket, ahol átélhetik ezt a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok. Színes élményprogramjaik közül is kiemelkedett gyermeknapi rendezvényük mind nagyságát, mind a lélegzetelállítóan színes programkínálatot tekintve.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában élő gyermekeket és fiatalokat most először várták Tass-Alsószenttamáson, az ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központban egy óriás gyermeknapi forgatagra. Már a helyszínre érkezés is emlékezetes volt, hiszen a kicsiket és nagyokat gólyalábasok és óriásbuborékfújók fogadták ezzel is megalapozva a nap hangulatát.

A nagyszabású eseményt Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője nyitotta meg.

– Ez a nap is azt a célt szolgálja, amiről a mi álmunk szól, hogy örömöt varázsoljunk mindenki szívébe, mosolyt csaljunk az arcotokra, és hogy úgy legyünk együtt, ahogy az mindenkinek a legjobb, felszabadultan, boldogan – emelte ki. Hozzátette, ÁGOTA Falva a gyermekeknek épült, azért, hogy itt ilyen, és ehhez hasonló élményeket élhessenek meg, és sok-sok csodával gazdagodhassanak.

Az élmény- és a sportprogramok, valamint az ügyességi vetélkedők mellett egy pörgős koncerten is bulizhattak a fiatalok, Kiss Kevin, az X-Faktor sztárja szórakoztatta őket legismertebb slágereivel. Ám a kultúrának egész más szeletébe is belekóstoltak a résztvevők, hiszen iparművészek segítségével egésznapos kézműves foglalkozásokon tapasztalhatták meg az alkotás szépségét. Kipróbálhatták például a diópácos festést, a fafaragás művészetét, bőrékszerek készítését, a gyertyaöntést vagy a hűtőmágnes-készítést.

A nap kiemelt programja volt, amikor a Duna Művész­együttes a Göncöl zenekar kíséretével Kis magyar tánc­rajz címmel rendhagyó néprajzi órát tartott fiataljainknak. A leghíresebb magyar tánctól, a csárdástól a verbunkos táncokon át a pásztortáncokig számos Kárpát-medencei tájegység tánctípusát mutatták be a közönségnek.

Az aktív, izgő-mozgó és a kihívásokat kereső fiatalok olyan kreatív ügyességi játékokban mérettethették meg magukat, mint például a vízifoci vagy a buborékfoci. Mivel az ÁGOTA Közösség rendezvényeinek elmaradhatatlan része az arcfestés és csillámtetoválás, ÁGOTA Falva területét kisoroszlán-, pókember- és pillangó­arcú gyermekek szelték keresztül-kasul karjukon csillogó unikornisos és tappancsos csillámtetkókkal. Nem hiányozhattak a gyermeknapot igazán megédesítő finomságok sem a kezeikből: a fagyi, a fánk, a vattacukor és az óriáspalacsinta.

Kiss Andor Áron a szegedi Dr. Foltán József Országos Egyházi Módszertani Lakásotthonból érkezett.

– Nagyon jól érzem magam itt. Nekem legjobban a vizes foci tetszett. Eddig még nem próbáltam, örülök, hogy most megtehettem, óriási élmény. Megkóstoltam a hamburgert és tulajdonképpen mindent, amit lehetett, minden nagyon finom volt. Fantasztikus ez a nap! – mesélte.

Balogh Zsolt, az ÁGOTA Közösség önkéntese a következőképpen összegezte a napot:

– Az a célunk már nagyon régóta, hogy azok a gyermekek, akiket kiemeltek a saját családjukból közösségre találjanak, hogy felhőtlenül érezzék magukat, hogy rájöjjenek arra, nincsenek egyedül. Nagy öröm van a szívemben, mert jó látni, hogy a gyermekek hazaérkeztek ide ÁGOTA Falvára.

Nézze meg ezt is:

Eredményesen szerepelnek a szegedi utánpótlás csapatok

  Az eredményességet elsősorban abban mérjük, hogy a csapataink és a játékosaink mennyit tudnak egy adott évben …