2024. május 8., szerda
FONTOS

Gondoskodás és öngondoskodásra nevelés

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász segítségnyújtó programjaira egész évben számíthatnak a rászorulók.

Legyen szó akár vitamincsomagokról, a fűtési időszakban kályhák beszerzéséről, a nagyobb összegű közmű- és lakbérhátralékok kifizetéséről, a segítség nem várat magára.

A támogató tevékenység egyik fontos eleme az öngondoskodás erősítése, ennek fényében például vetőmagok, kertészeti eszközök, különböző háztartási cikkek jutottak el a családokhoz, melyeket hasznosítva az érintettek maguk csinosíthatják környezetüket. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász az év folyamán számos adományt oszt a rászoruló családoknak a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig. Ezek nagy részét az országos Karitász Központtól kapják, majd továbbítják őket a plébániai csoportok felé, akik később ellátotti körükben szétosztják azokat. A csomagok a legkülönfélébb cikkeket és eszközöket tartalmazzák.

– Csak a legnagyobb hálával beszélhetünk a segélyszervezet önkénteseinek a rászorulókért végzett önzetlen és fáradhatatlan munkájáról, akik a dologi segítségnyújtáson, valamint az adományok szétosztásán túl lelkileg is támogatják a rászorulókat – hangsúlyozta Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász koordinátora.

Az év elején szükség van a megfelelő vitaminpótlásra, így az egyházmegyei karitász munkatársai az időseknek, betegeknek a Béres Alapítvány jóvoltából Béres cseppeket biztosítottak 90 dobozzal. Ezek összesen 360 üveget tartalmaztak és 12 karitász csoportnak osztottak belőlük. A téli időszakban az is kiemelten fontos, hogy a családoknál megoldott legyen a fűtés, ezért a karitász önkéntesei kiderítették, hogy mely családoknak van leginkább szüksége ebben támogatásra. A fűtési időszakot számukra egy-egy kályha beszerzésével könnyítették meg.

A nehéz helyzetbe került családokat a nagyobb összegű közmű- és lakbérhátralékok kifizetésével is tudják támogatni a Lak6 program keretében. Ebből 11 család részesedhetett, egy esetben pedig fürdőszoba és mosdó kialakításához szükséges szaniter árukat is beszereztek.

Az Együtt a babákért programban a Drogerie Markt jóvoltából összesen 449 doboz pelenkát kapott az egyházmegyei karitász 3 különböző méretben, ezeket 45 rászoruló család között osztották szét. Ez azt jelenti, hogy családonként körülbelül fél évre tudják biztosítani a kisbabák pelenkaszükségletét, ami hatalmas segítséget jelent mindegyik háztartás számára.

– A karitász egyik alapelve, hogy öngondoskodásra neveljük a családokat, ennek érdekében több lehetőséget is biztosítunk – mondta el az egyházmegyei karitász szegedi irodavezetője, Ancsa-Molnár Hajnalka. – A Zöldellő kertek program keretében a családoknak 21 féle vetőmagból álló csomagokat juttattunk el – tette hozzá az irodavezető.

Az akció rendkívül sikeres volt, hiszen idén 140 családnak segítettek abban, hogy a kertekben önerőből tudjanak friss zöldségeket termelni. Ehhez a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ajánlott fel palántákat, amiket májusban osztottak ki a kiskerttel rendelkező családoknak.

A karitász csoportok részére pályázati lehetőségek nyílnak annak érdekében, hogy az általuk képviselt rászorulókat minél szélesebb körben tudják támogatni. Idén 15 csoport pályázott sokrétű feladatvállalással, mint például közüzemi számlák, gyógyszertámogatás, élelmiszercsomagok, közös befőzés, melegételosztás vagy gyermekek táboroztatása. Ezek a lehetőségek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a plébániai karitász önkéntesei hatékonyabban végezhessék szolgálatukat.

Nézze meg ezt is:

Példaadó szemléletű egészségügyi és szociális képzés a GFE-n

    A testet és a lelket együtt gondozzák Az egészségügyi szektor és a szociális szféra egyaránt …