2024. április 27., szombat
FONTOS

Elkészült a Nagyváradi úti kerékpárút

Lezárult a kerékpárút műszaki átadás-átvétele – közölte Görgényi Ernő. Gyula polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan néhány hiányosságot még orvosolnia kell a kivitelezőnek, így a Csókos út közelében a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatban akad még teendő.

Görgényi Ernő hangsúlyozta, a kivitelezők összességében nagyon szép és jó minőségű munkát végeztek. Most a kerékpárút forgalomba helyezési eljárása kezdődik. A nagyjából egy hónapig tartó procedúra alatt már lehet közlekedni a frissen elkészült kerékpárúton, de azt mindenki csak saját felelősségére használhatja addig, amíg megérkezik a forgalomba helyezési engedély.

A 157 millió forintos beruházást három részre lehet bontani. A Csókos úttól a Toldi utcáig elválasztás nélküli gyalog-, és kerékpárút épült 260 méter hosszan, 3,6 méter szélességben.
A középső szakaszon, vagyis Tolditól a Bihari utcáig egyoldali, önálló, kétirányú kerékpárutat építettek 400 méteren át, 2,4 méter szélességben. Mindezek mellett parkolókat és és egy bekötő útszakaszt is elkészítettek.

A belvároshoz legközelebb a Biharitól a Galamb utcáig tartó 89 méter esik. Itt az úttestet szélesítették ki.

A beruházás jelentősége túlmutat azon, hogy a Nagyváradi út jelentős részén biztonságosabban közlekedhetnek a kerékpárosok. Az új létesítmény közvetlen összeköttetést teremt a belváros és Máriafalva, vagy akár Szentpálfalva között. Ha messzebbre tekintünk, akkor Városerdő és Szanazug kerékpáros megközelítése vált könnyebbé, még távolabb pedig Doboz, Sarkad, vagy éppen Nagyszalonta felé jött létre erősebb összeköttetés.

Görgényi Ernő egy korábbi bejáráson kérdésünkre válaszolva azt mondta, tervezik a további fejlesztéseket is, ám ezek meglehetősen forrásigényes beruházások lesznek, így egyelőre a pályázati kiírásokra várnak.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …