2024. május 8., szerda
FONTOS

Szakértelemmel és odaadással a szeretetotthon lakóiért

A teljeskörű ellátásra szoruló idősek számára létrehozott Bálint Sándor Szeretetszolgálat munkatársi közössége mintegy 170 fős.

Az ő feladatuk megvalósítani a mindennapokban azt a személyre szabott, szeretetteljes gondoskodást, amelyre az egyházmegyei intézményrendszer hivatott. Olyan elkötelezett szakemberek dolgoznak itt, akik a megfelelő a szakképzettségen túl kiváló emberi tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mészáros Rozália és Tolnai József két olyan munkatárs, akiknek teljesítménye elengedhetetlen a megbízható működéshez.

– Számomra az egyik legfontosabb vezetői feladat a jó munkatársi közösség építése. A működés tárgyi és személyi feltételeinek biztosítása mellett az is feladatunk, hogy képessé tegyük az itt dolgozókat olyan ellátás nyújtására, amit Jézus tanított nekünk. A szakmai felkészültség és az emberi hozzáállás egyaránt fontos, mert a célunk, hogy mind az ellátottak, mind pedig a hozzátartozóik elégedettek legyenek – mondja Ritz Judit, a szeretetszolgálat főigazgatója az intézményrendszer dolgozóinak felkészültségéről. Ennek a humanista alapértékeken álló munkakultúrának két kiváló képviselője a szegedi Harmat utcai idősek otthonában dolgozó ápolási vezető, Mészáros Rozália és a szakács, Tolnai József.

Mészáros Rozáliát a Bálint Sándor Szeretetotthon részlegvezető ápolóját az ellátottak és a hozzátartozók is Rózsikának szólítják. Csupaszív ember, akinek minden igyekezete az idős betegek, ápoltak gondozására irányul. Több mint négy évtizede szenteli nekik a mindennapjait. Pályafutását egészségügyi területen kezdte, volt kardiológiai és diabetológiai osztályon is ápoló, majd 2006 óta az egyházmegyei szeretetotthon munkatársaként dolgozik. Az egészségügyi felkészültsége és kiváló emberi tulajdonságai egyaránt alkalmassá teszik a részlegvezetői posztra. Rózsika a legnemesebb értelemben szolgál: a rá bízottak fizikai és lelki egészségének ápolásával, megőrzésével nap mint nap hozzájárul az otthonban élők életminőségének szinten tartásához, javulásához. Munkájának hozadéka nemcsak az ápolás minőségében érhető tetten, hanem abban is, ahogyan a munkatársaival együttműködik. Fontos szerepet vállal a szakemberutánpótlás-nevelésben is, az egészségügyi szakdolgozói képzés keretében nyújtott kiváló gyakorlatvezetői teljesítményét, a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának Elismerő Oklevele is tanúsítja.

Mi kellhet ahhoz, hogy valaki szakácsként 26 esztendős korától előbb 26 évig a Szeged-Csanádi Egyházmegye, majd az utóbbi 15 évben pedig a Bálint Sándor Szeretet­otthon szolgálatában dolgozzon? Erre az elköteleződésre csak Tolnai József tudja a választ, aki több mint 40 éves szakmai tapasztalatát kamatoztatja a Bálint Sándor Szeretetotthon konyhai csapatának tagjaként. 2008 óta főz minden nap a jelenlegi munkahelyén példás precizitással, ami alkotásnak is nevezhető, hiszen nagyon oda kell figyelnie, hogy megfelelő minőségű étkezést biztosítson a különböző igényű időseknek. 1982-től két és fél évtizeden át volt a Szeged-Csanádi Egyházmegye szakácsa, itt a püspökség dolgozóinak, kispapoknak, vendégeknek készítette a legjobb tudása szerint az ételeket. Gyulay Endre, a már nyugdíjas püspök ma is ragaszkodik az ő főztjéhez. Már két éve maga is nyugdíjas, de még ma is nagy lelkesedéssel és szeretettel főz. Személyiségének és az általa főzött ételeknek munkatársai szerint is van egy különleges ismérve, amolyan „speciális fűszer”, amit szerényen bele­csempész a mindennapi étkekbe, és ez nem más, mint a felbecsülhetetlenül jó lelke.

Nézze meg ezt is:

Példaadó szemléletű egészségügyi és szociális képzés a GFE-n

    A testet és a lelket együtt gondozzák Az egészségügyi szektor és a szociális szféra egyaránt …