2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Cukorbeteg gyermekek táboroznak

Egyhetes nyári napközis tábor vette kezdetét hétfőn Békéscsabán, cukorbeteg és más betegséggel érintett gyermekek részvételével.

A Békés Vármegyei Központi Kórház Gyermekdiabétesz Gondozója húsz gyermek számára, az Erzsébet Alapítvány támogatásával szervezte meg az egyhetes, színes programsorozatot.

Barabás Emese a sorstársi kapcsolatok és barátságok kialakítása miatt érkezett a táborba. A tizenhárom éves lány egyéves kora óta lisztérzékeny, két éve pedig cukorbetegséget is diagnosztizáltak nála. A békéscsabai fiatal elmondta, nem érzi magát betegnek, egyszerűen úgy fogalmazott, ki lehet ezt bírni.

Édesanyaként és szervezőként kapcsolódik a diabESZESEN táborhoz Siposné Csete Anikó. A cukorbeteg és autizmussal élő Barnabás mellett a kisfia, Árpi is a táborozók között van. A szakápoló kiemelte, milyen fontos az integráció és az egyenlő bánásmód az esetükben.

A vármegyei gyermekdiabétesz gondozó csapata első alkalommal szervezi meg a nyári tábort, amellyel az elsődleges céljuk, hogy igazi közösséggé formálja a hozzájuk járó gyerekeket, mondta Kolozsi Anita. A közösségformálás mellett kiemelt célként tűzték ki, hogy ne „csak” cukorbeteg gyerekek kapcsolódjanak be az egyhetes programba, hanem más betegséggel élők is, emelte ki a gondozóvezető. A hét és tizennyolc éves kor közötti, résztvevő gyerekek között autizmussal érintettek és halmozott betegséggel élők is vannak, hirdetve ezzel is az esélyegyenlőséget. A főorvos hangsúlyozta, a tábori programokat is ennek jegyében állították össze.

A világ körforgása rendben van, fogalmazott Patyi Zsófia, aki a Fordulj egyet, ne nevess! program működtetője. A családi nap egyik közreműködőjeként arról beszélt, miért különösen fontos számukra a betegséggel élő gyerekek szórakoztatása.

A sorstársi közösségek, a baráti kapcsolatok különösen fontosak a különböző betegséggel élő gyermekek esetében, ehhez nyújt meghatározó segítséget a békéscsabai gyermekdiabétesz gondozó által szervezett nyári tábor.

Nézze meg ezt is:

Látványos menettel ünnepelték a munkát Máriafalván

Mazsorettek indították a menetet április harmincadikán, tíz órakor, a máriafalvi elő május elsején, a Wenckheim …