2024. május 3., péntek
FONTOS

Iskolaidőben is biztonságban

Békés megyében 69 intézménynél lehet számítani arra, hogy rendőrök, vagy polgárőrök ügyelnek az iskolába érkező gyermekek biztonságára. A rendőrökkel 9 helyszínen Zebra Zsaruk, közlekedési ismereteket tanult diákok is teljesítenek szolgálatot.

Békés vármegyében a rendőrség, az elmúlt évekhez hasonlóan, helyi kezdeményezésekkel és országos programok végrehajtásával igyekszik fokozni a diákok biztonságát a tanévkezdés idején. Szeptemberben, a reggeli órákban 69 intézménynél rendőrök, vagy polgárőrök segítik az iskolába érkező gyermekeket és a többi közlekedőt. A Békés Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság Zebra Zsaru programja a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését segíti és a gyermekbalesetek megelőzését célozza. Ennek keretében szeptember hónapban 9 helyszínen, közlekedési ismereteket tanult általános iskolás diákok, rendőri felügyelet mellett segítik társaikat és szüleiket több gyalogos-átkelőhelynél.  A tanórák kezdete előtti időszakban, negyed 8 és háromnegyed 8 között biztosítják az átkelést a forgalmasabb utak mellett lévő intézményeknél.

A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a szülők ismételjék át a gyermekekkel a legfontosabb szabályokat. Tilos jelzésnél ne menjenek át a zebrán! Villogó zöldnél már nem szabad lelépni a járdáról, meg kell várni az újabb szabadjelzést! Ha zebra van, de közlekedési lámpa nincs, a gyalogos csak akkor induljon el, ha látja, hogy biztonságos távolságból nem jön semmi, vagy a közelben lévő jármű vezetője megadja neki az elsőbbséget. A rendőrség kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy ne szabálytalankodjanak, mutassanak jó példát a gyermekeknek! Ha együtt, kézen fogva átszaladnak az úttesten úgy, hogy éppen piros van, vagy járművek közelednek és éppen csak átérnek előttük, akkor a gyermek ezt lehet, hogy később egyedül is megpróbálja. Ő azonban már nem biztos, hogy jól méri fel a közeledő autók távolságát, sebességét és baleset történik. Igyekezzenek reggel időben elindulni, hogy ne kelljen sietni, ne legyenek késésben! Ha a gyermekeket autóval viszik óvodába, iskolába, használjanak a gyermek életkorának, magasságának megfelelő biztonsági gyermekülést, magasítót, illetve kapcsolják be a biztonsági övet! Kerékpárral járó gyermekek biciklijei legyenek jó műszaki állapotban, működjenek a lámpák, adjanak jó fényt a prizmák, és a gyermekeknek legyen láthatósági mellénye.

Az általános iskolákban az iskolarendőrök részt vesznek szülői értekezleteken és igény szerint a tanulóknak tartott közlekedésbiztonsági, bűnmegelőzési témájú foglalkozásokon is. Az elérhetőségüket tartalmazó plakát minden intézményben megtalálható. A pedagógusok mellett a szülők és a diákok is bizalommal fordulhatnak az iskolarendőrhöz a biztonsággal kapcsolatos kérdéseikkel

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …