2024. május 2., csütörtök
FONTOS

A könyvtárban szervezett véradást a Magyar Vöröskereszt Békés vármegyei szervezete

Véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt Békés vármegyei szervezete kedden, a gyulai könyvtárban.

A szervezet munkatársai rendszeresen járnak ki munkahelyekre, melyek segítenek nekik abban, hogy minél többen adjanak vért. Minden akció előtt csinálnak egy közvéleménykutatást, valamint telefonon értesítik a véradókat.

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással. Országosan naponta 1600-1800 véradót kell toborozni, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon a műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre és a transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. 2022-ben Magyarországon 10002 véradóeseményen 310905 véradó összesen 932715 esetben nyújtott segítséget. Tavaly 921 Békés vármegyei eseményen összesen 18478-an jelentek meg, és adtak vért, többek között Gyulán is.

Véradó lehet mindenki, aki egészségesnek érzi magát, rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal, elmúlt 18 éves, de még nincs 65, valamint a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Nők esetében évente háromszor, férfiaknál ötször ajánlják a véradást. A két alkalom között 56 napnak kell eltelnie.

A tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek, valamint, hogyha a véradást megelőző orvosi vizsgálaton a vizsgálóorvos úgy dönt, hogy adhat vért a jelentkező. Az adatfelvétellel és a kivizsgálással együtt 30-45 perc közötti időtartamot ölel fel a véradás. Előtte fontos az étkezés, és a megfelelő folyadék fogyasztása.

 

Nézze meg ezt is:

Teljessé válik a Popovits utca felújítása

  Csütörtök reggel már felvonultak a munkások a területre, a nap folyamán pedig megkezdődött a …