2024. április 29., hétfő
FONTOS

A résztvevők reménnyel tekintenek a tanácskozás elé

Robert Barron, Winona-Rochester püspöke

Az októberben Rómában megrendezésre kerülő püspöki szinóduson mintegy 400 fő vesz majd részt a világ minden tájáról. A püspökök mellett papok és világi hívők, köztük nők is jelen lesznek, hogy az egyház jövőjéről tanácskozzanak. Az idei ülésszakot jövő októberben egy második követi.

Ferenc pápa nagyon jól érti a mai világ helyzetét, éppen ezért kezdeményezte a szinodális folyamatot – mondta el Christophe Pierre érsek, az Egyesült Államok apostoli nunciusa az Our Sunday Visitor című katolikus lapnak adott nyilatkozatában. A francia főpap kifejtette, hogy a pápának van egyfajta víziója arról, hogy mire van szüksége a mai kornak. „Hat évvel ezelőtt meghívást kaptam az Amerikai Katolikus Egyetemre, hogy a kánonjogi karon tartsak egy előadást. Úgy döntöttem, hogy a szinodalitásról és Ferenc pápa víziójáról beszélek. Amikor ezt az előadást készítettem, a pápa összes közleményét elemeztem, és már a kezdetektől fogva ott volt minden a szinodalitásról. Tehát ez most nem csak egy jópofa ötlet a pápa részéről, hanem egy konkrét igénynek felel meg” – magyarázta.

Pierre szerint Ferenc pápa felismerte, hogy „ez egy globalizált világ, de egyben elkülönült világ is. Az elkülönülés minden szinten működik, a családokban, a közösségekben is” – tette hozzá, és megjegyezte, hogy ez a fajta kettészakadás az egész világon jelen van. A pápa szerint ebben a megosztott és polarizált világban együtt kell működnünk, az egység jele kell, hogy legyünk. A nuncius szerint ez az egység csak akkor jön létre, ha szinodális egyház vagyunk, és együtt dolgozunk.

Leszögezte: a szinódus nem fogja megváltoztatni az egyház tanítását. Sokan félnek a szinodalitástól, és azt mondják, a pápa mindent megváltoztat, de ez nem igaz. A pápa azt akarja, hogy minden szinten együttműködjünk: a családban, a plébánián, az egyházmegyében, nemzeti egyházként és egyetemes egyházként. Ehhez pedig arra kell törekednünk, hogy meghallgassuk egymást, és hallgassunk a Szentlélekre is – magyarázta.

Robert Barron, a Minnesota állambeli Winona-Rochester püspöke a Fox Newsnak adott interjúban arról beszélt, hogy mit jelent a szinódus az amerikai katolikusoknak. A püspököt az amerikai püspöki kar jelölte négy másik főpap mellet, hogy az Egyesült Államokat képviselje a római tanácskozáson. Barron kiemelte, hogy a pápa többször hangsúlyozta a szinódusra való előkészületek során, hogy „a szinódus nem parlament, nem egy demokratikus folyamat, amelynek során szavaznánk az egyház hitbéli tanításáról”.

A püspök szerint ezért nem kell attól tartani, hogy jelentős változások következnének be az egyház tanításában. Szerinte a szinódus nem a hitbéli reform megvalósítására ad majd lehetőséget, hanem annak a stratégiának a kidolgozására, hogyan lehet hatékonyan evangelizálni és kísérni a különböző élethelyzetekben lévő embereket. „Sok ember, legalábbis nyugaton, különböző okok miatt elidegenedett az egyháztól. Az a kérdés, hogy vannak-e jobb stratégiák, amelyekkel megszólíthatjuk őket, újra bevonhatjuk őket az egyházba” – jelölte meg a szinódus célját.

Catherine Clifford, az ottawai Szent Pál Egyetem teológusa azon tíz nem püspök résztvevő közé tartozik, akik Észak-Amerikát képviselik a szinóduson. A kanadai nő a National Catholic Reporternek elmondta, a szinodális egyházban a világi hívők szolgálata az egyház életének szerves része, és a II. vatikáni zsinat óta exponenciálisan nőtt a világi hívők szerepvállalása.

Clifford reméli, hogy a szinódusi megbeszélések segíteni fogják a keresztény közösséget annak felismerésében, hogy sok hagyományos struktúra és gyakorlat, amely egykor hatékonyan szolgálta az evangélium hirdetését, már nem felel meg ennek a célnak. „Az egyház minden korban tudott alkalmazkodni” – emlékeztetett, de azt is elismerte, hogy a változások félelmet kelthetnek, hiszen számos kihívást jelentő kérdést kell megvitatniuk, mint például az LMBTQ-emberek befogadása vagy a nők egyházi szerepvállalása.

A szinódus egyik altitkára, Nathalie Becquart nővér a szinódusi ülés résztvevői névsorának nyilvánosságra hozatalakor elmondta: a szinódusi konzultációkból kitűnő egyik legfőbb megállapítás az volt, hogy fontos a fia­talokat bevonni a folyamatba. Ezért a szinódus szervezői jelen lesznek a lisszaboni ifjúsági világtalálkozón, ahol standjuknál várják az érdeklődőket”.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …