2024. május 3., péntek
FONTOS

70 éve érettségiztek Gyulán

 

Csütörtökön Gyulán találkoztak az 1953-ban, az egykori Erkel Ferenc Általános Gimnáziumban érettségizett 4. a osztály tagjai.

A gimnázium történetében először tartott, hetvenéves érettségi találkozón ketten vettek részt, hárman az egészségi állapotuk miatt nem tudtak jelen lenni, harmincheten pedig már valahol messze ünneplik a kerek évfordulót.

Viharos történelmi időkben, 1949-ben, negyvenkét fővel kezdte meg középiskolai tanulmányait a tiszta fiú „a”osztály, emlékezett vissza Simándi Béla. A négy esztendő alatt bár ugyanabba az osztályba jártak és ugyanabban a padban ültek, mégis háromszor változott meg az iskola neve. A Karácsonyi János Főgimnáziumban kezdtek első osztályban, majd az Állami Általános Gimnázium tanulói voltak, végül az Erkel Ferenc Állami Általános Gimnáziumban érettségiztek, kiváló tanáraiknak köszönhetően.

Az induló negyvenkét fős osztálylétszám a negyedik év végére lecsökkent harminckilencre, idézte fel Simándi Béla, viszont az osztály több mint háromnegyede továbbtanult egyetemen, főiskolán, ahogy ő maga is.

A hetvennégy évvel ezelőtt kezdődött barátságok egy életre megmaradtak, mondta Csákabonyi György, így a kapcsolattartás is állandó volt az osztálytársak között. Sajnos, az utóbbi években gyakran kaptak hírt arról, hogy egy-egy társuk meghalt, ezért is kezelték különösen fontosként a hetvenéves érettségi találkozó megszervezését.

Megható visszaemlékezések, felidézett csínytevések, régi fényképek az albumból, jó hangulat és optimista jövőkép, így telt az 1953-ban végzett, 4. a osztály érettségi találkozója.

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …