2024. május 4., szombat
FONTOS

A gyulai kisvasutat idézték fel a könyvtárban

Nem véletlenül kapta “A kisvasutak krónikása” címet a kedd esti előadás, Felek Ferenc ugyanis amatőr vasúttörténeti kutatóként lényegében mindent tud, ami ehhez a témához kapcsolódik.

A gyulai könyvtárban az egykor fontos gazdasági szerepet betöltő kisvasútról esett szó, Felek Ferenccel a témában szintén kellő otthonossággal mozgó Árpási Zoltán beszélgetett. A megyei lap nyugalmazott főszerkesztője fiatalon szerepet játszott a Börzsönyben található Királyrét-Kismaros közötti pálya helyreállításában, de a gyulai vonal is szívügye volt.

Őt is megcsapta a mozdony füstje – fogalmazott Felek Ferenc, aki elmondta, kisgyermek kora óta érdekli a vasút, így természetes volt számára, hogy utánajárt a Gyulától Simonyifalváig járó kisvasút történetének is. Így aztán alaposan beleásta magát a témába, és nemcsak a vonal létrejöttének és megszűnésének körülményeiről beszélt, hanem olyan történeteket is megosztott, melyek egészen egyedülállóak.

A beszélgetés résztvevői kérdésünkre válaszolva úgy fogalmaztak, valóban sokan szívesen emlékeznek vissza a gyulai kisvasútra, de annak visszaállítására több okból sincs már lehetőség, ugyanakkor turisztikai céllal akár új nyomvonalat is ki lehetne alakítani.

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …