2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Tíz éves az infarktus ügyelet Békés vármegyében

2013. július elsején egy önálló szakmai csoport segítségével nyílt lehetőség arra, hogy az akut szívizom infarktust katéteres módon lássák el a nap 24 órájában.

Egy évtizeddel ezelőtt még a radiológiai osztályon kezdődött el ez az ellátás. Thury Attila osztályvezető főorvos a Pándy Kálmán tagkórház kardiológiai osztályának jelenét és a terveket mutatta be előadásában.

Lengyel Csaba a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnöke előadásában a diabeteszes és a cardiovascularis betegségekről beszélt.

Az eseményen többek között a gyulai invazív kardiológia első tíz évéről is szó volt.

Szili-Török Tamás, a szegedi Kardiológiai Központ vezetője kiemelte, az elmúlt 10 évben a tudásanyag és a terápiás lehetőségek kimagasló fejlődésen mentek keresztül. A szívelégtelenség tekintetében a gyógyszeres terápia az elmúlt 5-6 évben forradalmi változásokon esett át. A ritmuszavarok kezelésében olyan nem gyógyszeres lehetőségek vannak, melyek a korábban gyógyíthatatlannak tűnő betegségeket, mint a pitvarfibrilláció, nagy százalékos aránnyal tudják gyógyítani.

Az esemény jó alkalmat teremtett arra, hogy a szakemberek ápolják személyes kapcsolataikat, illetve tanuljanak egymástól.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …