2024. július 23., kedd
FONTOS

Vármegyei pályázat: helyi értékek a fiatalok szemével

A Békés Vármegyei Önkormányzat relikvia és helyi értékek bemutatása témakörben kiírt rajzpályázat legjobbjait díjazták hétfőn délelőtt, a vármegyeházán.

Az általános és középiskolás korosztály alkotásai „Hagyomány, Érték, Közösség Békés vármegyében” című projekt részeként, különleges szemszögből mutatják be a környezetük értékeit.

Széll Hajna, a békéscsabai Jankay Tibor általános iskola diákjaként első helyezést ért el korcsoportjában, ő egy templomot örökített meg pályamunkájában.

A középiskolás korosztály díjazottja a békéscsabai evangélikus gimnázium kilencedikes diákja. Halász Klára arról beszélt, a vármegye egészét próbálta bemutatni munkájában.

Évek óta tartó törekvés, hogy a fiatal korosztályt is bevonják a helyi identitás erősítését célzó programokba szerte a vármegyében, emelte ki Zalai Mihály. Több rajzpályázat is született már korábban a vármegyei értéktárhoz kapcsolódóan, a most díjazott pályamunkák új ötleteket is adtak a települési értéktárak színesítéséhez is.

A szeptemberi vármegyenapon adták át azokat a relikviákat, amelyek az adott települések első írásos emlékeit tartalmazták, fogalmazott Zalai Mihály. A mai rajzpályázat témaköréhez és díjkiosztójához kapcsolódva, azokat a települési vezetőket is meghívták a rendezvényre, akik a vármegyenapon nem tudták átvenni a különleges relikviákat.

A két kapcsolódó, hétfői esemény egyaránt a hagyománytisztelet ér értékőrzés jegyében fogalmazott meg üzenetet a Békés vármegyeik számára.

 

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …