2024. április 29., hétfő
FONTOS

Október 23: egyre fontosabb az emlékezés

 

A Gyulavári Kopjafánál kezdődtek hétfőn, az 1956-os megemlékezések.

Király Sándorné pedagógus, a Gyulavári Részönkormányzat külsős tagja beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy több, mint két emberöltő távlataban gyérül az emlékezet, ezért egyre fontosabb az emlékezés, hogy példát es mintát adjunk. Király Sándorné felidézte az egykori gyulavári eseményeket, az akkor még önálló településen összefogásra, helytállásra és munkára szólítottak fel a vezetők. A megtorlás itt sem maradt el, tizennégyen kerültek börtönbe, hat embert internáltak, Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt pedig 1957 februárjában, Békéscsabán kivégezték.

A gyulavári általános iskolások műsora után a résztvevők koszorúkat helyeztek el az ’56-osok emlékét őrző kopjafánál.

A program délelőtt Gyula belvárosában, az Október 23-a téren folytatódott. Beszédében Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató hangsúlyozta, időről-időre mindannyian találkozunk az egyént és az egész emberiséget érintő szabadság kérdéskörével. Kiemelte, az 1956-os események világtörténelmi jelentőséggel bírtak.

Az ünnepi műsorban Rékasi Károly és Kurkó József Kristóf színművészek, és a Tabán Néptáncegyüttes közreműködött. A program a koszorúk elhelyezésével zárult.
 

Nézze meg ezt is:

Idén is megrendezték az Országos Bibliai Történetmondó Versenyt Gyulán

A hagyományokhoz híven nyitó áhítattal kezdődött péntek délelőtt az Országos Bibliai Történetmondó Verseny Gyulán. Baráth …