2024. május 6., hétfő
FONTOS

Szentmisével indult az egyetemi tanév

Az új tanévben soha nem látott számú hallgató, 1091 fő iratkozott be a Gál Ferenc Egyetemre, így most már több mint kétezren tanulnak az intézmény különböző képzési helyein.

Az intézmény és jogelődeinek hagyományaihoz híven szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén Veni Sancte szentmisével és ünnepséggel indította a tanévet a Gál Ferenc Egyetem a Szeged-Csanádi Egyházmegye székesegyházában.

– Aki magyar, aki európai, az szükségszerűen – legalábbis kulturális értelemben – keresztény. Ősi hagyomány, hogy az egyházi egyetem a Szentlélek segítségül hívásával, ünnepi szentmisével kezdi meg a tanévet – fogalmazott Kiss-Rigó László püspök. Emlékeztette az egybegyűlteket, hogy mindez többet jelent egyszerű hagyománykövetésnél: a Jézus Krisztusban hívők, az általa adott eszközökkel vele személyes kapcsolatban állók kérik a Szentlélek ajándékát azért, hogy biztosítson szellemi-lelki erőt, fényt, kitartást az egész éves munkához. Megjegyezte azonban a hallgatóknak azt is, ahogy nincs húsvét nagypéntek nélkül, úgy áldozat nélkül sincs eredmény: a felvételi, a be­iratkozás csak az első lépés, a sikeres vizsgákért meg kell küzdeniük a diákoknak.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Meg­való­sí­tá­sáért Felelős Államtitkárságának vezetője szerint nemcsak egy egyetemi, hanem egy lelki közösség is az, amely szentmise ünneplésével kezdi a tanévet. Elárulta, személyesen is ismerte kisgyermekként Gál Ferencet. Csodálta, hogy bármikor, készülés nélkül tudott latin nyelven beszédet mondani, de ugyanolyan természetességgel beszélgetett nagyapjával az alapvető hittételekről, mint a nagyanyjával az aznapi leves receptjéről. Az államtitkár e személyes érintettség okán érezte úgy, hogy szeretne jó tanácsokat megfogalmazni az egyetem újdonsült polgárainak – helyesebben arról beszélt, hogy milyen tanácsokat fogalmazna meg két évtizeddel ezelőtti önmagának.

– Elsőként azt tanácsolnám magamnak, hogy ismerjem fel az áldást, az ajándékot az egyetemi években. A bölcsesség a Szentlélek ajándéka, de a tudás nem, azt csak kemény munkával lehet megszerezni – mondta. Kiemelte, felbecsülhetetlen érték, hogy európaiként, magyarként lehetőségünk van a tudás megszerzésére. Számtalan válságövezetben járt, e térségekben rengeteg olyan gyermekkel, fiatallal találkozott, akiknek nincs lehetősége tanulni: vagy azért, mert keresztény hitük miatt nem engedik, vagy amiatt, mert akkora szegénységben él a család, hogy a gyermekeknek óvodás koruktól dolgozniuk kell.

Egy példát is megemlített. Kongóban járt egy kétmilliós városban. Itt a gyermekek csupán negyven százaléka részesülhetett alapfokú oktatásban, ők is az egyház erőfeszítéseinek köszönhetően. Magyarország is próbál segíteni a saját lehetőségeit figyelembe véve. Ennek jegyében több mint háromszáz üldözött keresztény fiatal tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben a Hungary Helps Programnak köszönhetően.

Számára is megrázó volt, amikor meghallgathatta egy nigériai lány, Rebecca történetét az államtitkárságán. A lány onnan származott, ahol a Boka Haram iszlamista terrorszervezet megkezdte tevékenységét. Rebecca elmesélte Azbej Tristannak, hogy a szomszéd házba, ahol a rokonaik éltek, gyújtóbombát dobtak be a dzsihadisták, a bent lakók meghaltak – ekkor döntött úgy a családja, hogy azok a fiatalok, akik megtehetik, meneküljenek el a térségből. Keresztény élethivatásából fakadóan eldöntötte, hogy annyi fájdalmat, szenvedést tapasztalt élete során, hogy ő az életét a gyógyításnak szentelné, ápolónő szeretne lenni – mondta az államtitkár. Tanulmányait azonban a fizetős felsőoktatásban nem tudta volna folytatni. Közben házassági ajánlatot kapott a családja egy muzulmán férfitől, de ezért fel kellett volna adnia élethivatását.

– Élettörténetének ezen a pontján zokogni kezdett az irodámban. Megrázott a története, próbáltam vigasztalni: nincs veszélyben, nincs kiszolgáltatva. De amikor újra meg tudott szólalni, elmondta, hogy nem a szörnyű és megrázó élmények miatt sír, hanem mert hálás a Gondviselésnek azért, ami ezután történt – fogalmazott Azbej Tristan. A lány sorsában váratlan fordulatot jelentett, hogy találkozott Fodor Réka missziós orvossal, akit a legtöbben csak Afrékaként ismernek. A doktornő felvette a kapcsolatot az államtitkárral. Közös munkájuk eredményeképpen Rebecca megkezdhette tanulmányait Magyarországon, s néhány év múlva ápolónőként térhet haza.

Azbej Tristan szerint a harmadik világban élő nehézsorsú emberek miatti szolidaritás okán is a magyar diákoknak a lehető legtöbbet kell kihozniuk önmagukból az egyetemi évek alatt. Elárulta, maga is lázadozott fiatalként amiatt, hogy egy felsőoktatási intézmény merev szabályrendszerrel bír, adott esetben dogmatikus látásmódot kényszerít rá a hallgatóira. Azóta felismerte, hogy a szabályok, a hagyományos értékek elfogadása nem korlátokat jelent, hanem megadja a kereteket az önkiteljesítéshez. Rámutatott, az egyetemi időszak egy olyan lehetőség, amikor felismerhetik, hogy mi érdekli őket, mi lehet az a hivatás, amely a szenvedélyükké válhat. A hallgatók ekkor találhatják meg annak a módját, hogy miként hozhatnak pozitív változásokat a társadalomban – miközben önmagukat is megvalósíthatják.

– Ne feledkezzenek meg arról sem, hogy az egyetem az önállóság és az önmenedzselés iskolája is. Tanuljanak meg időt beosztani, prioritásokat felállítani és célokat kitűzni – üzente. Idézte a világhírű kanadai klinikai pszichológust, Jordan Petersont: Ha jobb hellyé akarod tenni a világot, először rakj rendet a szobádban! Az államtitkár ezt úgy fordította le a hallgatóknak, hogy a bennük lakozó kreatív energiákat csak akkor tudják kihasználni, ha rendet raknak magukban, tisztában vannak életük kereteivel.

– Idén 1091 fő kezdi meg tanulmányait a Gál Ferenc Egyetemen – emelte ki Dux László, az intézmény rektora. Hangsúlyozta, hogy ez komoly eredmény: nemcsak azért, mert ez háromszorosa az elmúlt évben felvettek számának, hanem mert a pontszámokból látszik, hogy jó felvételi eredményekkel érkeznek az egyetem gólyái. Többségük, mintegy 60 százalékuk államilag támogatott finanszírozási formában végezheti tanulmányait. A legtöbbjüket Békés vármegyéből vették fel, de jelentős számban képviseltetik magukat a Csongrád-Csanád és a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyeiek is. Jelentős sikernek tartja a rektor, hogy a Pedagógiai Karra soha ennyi hallgatót nem vettek még fel, ez jó hír a pedagógus-utánpótlás szempontjából. Legtöbben, körülbelül kétszázan a Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakot választották. Összesen több mint kétezren tanulnak az egyetemen.

Hozzátette, a Gál Ferenc Egyetem nem lenne keresztény, katolikus egyetem, ha a hallgatók csupán számokat jelentenének.

– A megnövekedett létszám ellenére a diákok meg fogják találni azokat az értékeket, amelyek miatt minket választottak. Kérem, hogy mind az adminisztráció munkatársai, mind az oktatás-nevelési dolgozók tegyenek meg minden erőfeszítést e célért. Ehhez minden szükséges segítséget megad az egyetem vezetése – ígérte Dux László.

A hallgatói esküt követően átadták az állami Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj, továbbá az egyetemi Glattfelder Gyula és Vízkeleti Miklós Ösztöndíjak okleveleit.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …