2024. június 24., hétfő
FONTOS

Megrendezték a 26. ÁGOTA Tábort

 

Más szemmel néznek a saját sorsukra

Huszonhatodik alkalommal rendezte meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván több mint ötszáz nehéz­sorsú fiatal volt részese a tíznapos mennyországnak, ahol a kikapcsolódást szolgáló programok mellett segítő szakemberek, pedagógusok, terapeuták valamint képzett önkéntesek foglalkoztak velük.

Az ÁGOTA Tábor az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett fiatalok lelkét valamint erősíti önbizalmukat. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok az ország minden tájáról érkeztek ÁGOTA Falvára.

– Mikor a busszal jövünk ide a táborba, akkor már a kapuban érzem, hogy biztonságban vagyok, és amikor belépek ide, olyan, mintha hirtelen megszűnne minden problémám erre a tíz napra – mondta Gazdóf Szimonetta, aki a bácsalmási lakásotthonból érkezett.

A 26. ÁGOTA Táborban a több mint 500 nevelőszülőnél és lakásotthonban élő fiatallal 10 napon keresztül önkéntesek foglalkoztak, azért hogy a gyermekek megtapasztalhassák: érdemeiktől függetlenül, feltétel nélkül elfogadhatóak és szerethetőek.

– Idén az önkéntes segítőkkel együtt mintegy ezren voltunk ÁGOTA Falván.  A tábor gyógyító jellegét az adja, hogy három terapetikus jellegű programon vehettek részt a fiatalok a bizalom, a kiszolgáltatottsághoz való viszony és a jövőkép témakörében – fogalmazott Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

Hozzátette, a „KÁSZPEM” (szenzitív pedagogikoterápia) szemléletrendszerű terápiás foglalkozások célja az, hogy a gyermekek reményt kapjanak arra, hogy teljes jogú várományosai egy pozitív jövőnek ugyanúgy, mint akik vér szerinti családban nőnek fel.

– A legjobban a csoportfoglalkozások tetszettek, a beszélgetések, amikor jobban meg tudtam ismerni a csoporttársaimat. Ők is ugyanolyan helyzetben vannak, mint én, így könnyebben megértik a problémáimat, mint például az osztálytársaim Megtanultam itt más szemmel nézni, azt hogy nevelt gyermek vagyok, és ebben nincs semmi rossz – magyarázta a 13 éves Jakab Rubina.

A tábor megnyitóján részt vett Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. Hangsúlyozta, a  kormányzat nagy figyelmet fordít a gyermekvédelemre.

– A kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekvédelem ajtaját minél szélesebbre tárja. A cél, hogy mindazt, ami e mögött az ajtó mögött történik, egyre többen lássák, értsék azért, hogy a társadalom elfogadja ezeket a gyermekeket – mondta az államtitkár

Az esemény házigazdája, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök köszöntőjében azt kívánta a táborozóknak, hogy minél több élménnyel gazdagodjanak.

– Sajátos hangulata van ennek az összefogásnak, amelynek célja és motivációja is egyben a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok ügye – hangsúlyozta.

A tábor 10 napja igazi fesztiválhangulatban zajlott. A zenés és táncos programok mellett számos sportolási lehetőség, vicces feladatokat felvonultató sorversenyek, habpartik, kirándulások szolgálták a gyermekek kikapcsolódását. A táborozók rátermettségükről is bizonyságot adhattak, többek között a Ki Mi Tud?-on, vagy éppen a Toldi ügyességi versenyen.

Nézze meg ezt is:

Mit jelent az egyház számára az emberi méltóság?

A Hittani Dikasztérium április 8-án jelentette meg Dignitas infinita (Végtelen méltóság) című nyilatko- zatát, amely …