2023. december 3., vasárnap
FONTOS

Békéscsabai innováció segíti a cukorbetegek életét

Novemberben a figyelem középpontjában a cukorbetegség áll.

A diabétesszel élők száma évről-évre hatványozottan emelkedik, amely világszerte tudósok sokaságát ösztönzi a terület kutatására. A Békés Vármegyei Központi Kórház békéscsabai tagkórház kutatócsoportja, Taybani Zoltán vezetésével kidolgozott egy olyan úttörő módszert, amellyel a 2-es típusú diabétesszel élők új életet kaphatnak. A főorvos kiemelte, módszerüket Magyarországon és külföldön is számos helyen alkalmazzák már a mindennapi diabétesz-kezelési gyakorlatban.

A diabétesz világszerte népbetegségnek számít, aggasztóan emelkedő betegszámmal. Egy nemrégiben napvilágot látott amerikai kutatás szerint, 2050-re a Földön 1,3 milliárd ember élhet cukorbetegséggel. Taybani Zoltán hangsúlyozta, a következő évtizedekben világszerte és hazánkban is nagyon komoly társadalmi és gazdasági problémát jelenthetnek a diabéteszes betegek.

November a diabétesz hónapja. A cukorbetegségre irányuló figyelem kapcsán a diabetológiai szakemberek a prevenciós lehetőségekre hívják fel a figyelmet, többek között a fiatal korosztály egészséges életmód nevelésére, a rendszeres testmozgásra és a tudatos táplálkozásra.

Nézze meg ezt is:

A legjobb mézeket értékelte a csúcszsűri Gyulán

  Pénteken Gyulán értékelte az első két után maradt legjobb mintákat a decemberi, gyulai mézverseny …