2024. május 3., péntek
FONTOS

Idén 398 mézmintát zsűriztek Gyulán

 

 

Idén is a legjobb mézeket keresik Gyulán. Az első körös zsűrizést november 16-án, csütörtökön tartották az Esze Tamás utcai Civil Házban. Idén is pályázatot írt ki az „Év kiváló magyar méze 2023” cím elnyerésére a Békés Vármegyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

A megmérettetés célja a kereskedelmi forgalomba kerülő termelői és áruházi természetes eredetű mézek minőségi kontrollja, valamint szakszerű bírálata. Tavaly érkezett a legtöbb, rekordszámú 448 minta, ez a szám idén pedig 398 lett. Az akácból érkezett kevesebb, hiszen míg 2022-ben közel 130, idén pedig csak 76 ilyen minta került a bírálók elé.

Az idei megmérettetésre 139 méhész nevezett. Évről-évre vannak visszatérő indulók, és olyanok is, akik idén újonnan mérettetik meg magukat. Volt, aki 25 mézmintát küldött zsűrizésre.

Borszéki Viktória, az idei év mézkirálynője is részt vett az első körös zsűrizésben. A mézkirálynő célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa a méz és egyéb méhészeti termékek jótékony hatásait, felhasználási lehetőségeit és sokszínűségét. Borszéki Viktória kiemelte, egyre népszerűbb a méz, sütéshez-főzéshez is gyakrabban használják. A mézkirálynő a csütörtöki eseményen a mézkészítmények kategóriában kóstolt és bírált.

A jó méznek számos kritériumnak kell megfelelnie. A mézkülönlegesség kategóriában viszont szabadabbak a bírálati szempontok. Itt a víztartalmat nem kell vizsgálni, hiszen különféle gyümölcsök, növények vannak a mintákban. Itt legfőképp az ízre figyelnek.

Az első körös zsűrizés után laboratóriumi vizsgálat következik. Azok a minták kerülnek oda, melyek a csütörtöki pontszámaik alapján továbbjutnak. Ezt követően december 1-én lesz a második körös bírálat, ahol a csúcszsűri a továbbjutott mézek érzékszervi vizsgálatát végzi el. A kategóriagyőztes mézek közül választják ki az év kiváló magyar mézét. Az eredményhirdetés december 9-én lesz a Gyulai Méz-és Mézeskalács Fesztiválon, a Vigadóban.

 

Nézze meg ezt is:

Eredményes évet zártak a vadászok a vármegyében

  Éves közös küldöttgyűlését tartotta a napokban a vármegyei vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara …