2024. július 15., hétfő
FONTOS

A hajléktalan emberben is megtalálják az értéket

Péter Zoltán és Boros Annamária előadóművészek közös, zene világnapi koncertje nagyon tetszett az ellátottaknak. A háttérben középen Hős Sándor intézményvezető

 

A hódmezővásárhelyi Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató olyan intézmény az egyházmegye gondoskodást nyújtó feladatkörében, amelyben mindenkire jut figyelem a saját otthonában élő, de segítségre szoruló időstől a hajléktalan személyekig. Hős Sándor intézményvezető és munkatársai az általuk nyújtott szolgáltatás során úgy tekintenek az ellátottakra, hogy a nehéz sorsok ellenére mindenkiben látják és erősítik az értékes embert.

Széleskörű az a szociális segítségnyújtás, melyet a több telephellyel rendelkező intézmény a városban és a környékén élők számára biztosít.  Az Aranyházban az időskorúak közösségi életét szervezik a hagyományos nappali ellátások mellett, a szintén itt működő Gondoskodás háza 12 szakképzett gondozója pedig elsősorban házi segítségnyújtással támogatja a rászorulókat. A mozgásukban korlátozott gyermekek és felnőttek iskolába, munkahelyre juttatását is megoldja a segítő szolgálat, napi rendszerességgel.

A hajléktalanokat ellátó, Csomor­ká­nyi utcai épületben olyan személyek élnek, illetve tartózkodnak – a szükségleteiknek megfelelően – akik valamilyen ok miatt elvesztették az otthonukat, vagy a családjuk nem képes gondoskodni róluk.

– Csak azokat tudjuk befogadni, akik nem fertőző betegek, az önellátásra alkalmasak, és hajlandók együttműködni az életkörülmények biztosításában. Itt nincs alkoholfogyasztás, viszont van tisztálkodási, mosási lehetőség, orvosi ellátást biztosítunk, és olyan foglalkozásokat szervezünk a bentlakóknak, melyek segítik felfedezni saját értékeiket, áttereli a gondolataikat a problémák felől a megoldás irányába. Egyes la­kóink dolgozni járnak, mások alkalmi munkát végeznek, vagy itt, a közösségben tudják hasznossá tenni magukat – mondja az intézmény vezetője. Hős Sándor hozzáteszi: jelenleg 37-en vannak, akik igénybe veszik az átmeneti szállás, a nappali melegedő vagy az éjjeli menedékhely lehetőségét.

– A beköltözésnél szokott kiderülni, mi vezetett a krízishelyzetig. Több ellátottunknak stroke-ja volt, van olyan, aki egy rossz döntés miatt anyagilag tönkrement, van, aki pszichés problémával küzd. Nekünk mindenkivel meg kell találni a hangot. Szakképzett és empatikus munkatársaink egyike délutánonként csoportfoglalkozásokat tart, amelyen mentális problémákkal foglalkoznak. A lelki gondozás területén segít a domonkos rendi nővérek pasztorális tevékenysége is. Más munkatársak a rendre, az ellátottak személyes higiénéjére ügyelnek. Az intézmény falai közötti programok mellett szervezetten járnak múzeumba, közösségi eseményekre, mert hisszük, hogy kell a kapcsolat a külvilággal. A tevékenységünk megítélése jó a városban: egy pékségtől hetente többször kapunk élelmiszeradományt, egy pedikűrös pedig térítésmentesen eljár ide rendbe hozni az ellátottak lábát. Nem feledkezünk meg azokról sem, akik télen is inkább az utcán maradnak: hetente egy éjszakán felkeressük őket ott, ahol a hideg elől meghúzódnak és felajánljuk a segítségünket. Küldetésünk, hogy senki se maradjon ellátás, gondoskodás nélkül – mondja Hős Sándor intézményvezető.

Nézze meg ezt is:

Átadták a felújított kamuti óvodát

  A Békés vármegyei kistelepülés, Kamut községe egy, a 21. század elvárásainak megfelelő, felújított óvodával lett gazdagabb …