2024. április 27., szombat
FONTOS

Megérkeztek a Benczúr képek a Kohán Képtárba

Kedd délután, még a sötétedés beállta előtt megérkezett a gyulai Göndöcs-kertbe az a teherautó, mely a Kohán legújabb kiállításának anyagát szállította.

A csütörtök délután nyíló tárlat a magyar történelmi festészet egyik jeles alakjának, Benczúr Gyulának állít emléket a nyíregyházi Jósa András Múzeum jóvoltából. Az itt még becsomagolva látható, különleges gyűjtemény a következő időszakban egyedülálló lehetőséget kínál a Békés vármegyei közönség számára a 19. századi magyar történelmi festészet mélyebb megértésére.

A Kohán képtárba egy olyan anyag érkezett, mely a látványos festmények mellett a művész személyes tárgyait is felvonultatja. A látogatók megnézhetik Gróf Károlyi Gyula képmását, vagy a történelmi munkák közül a Nyulas Madonnát és a Patrona Hungariae című alkotást. Különösen érdekes a tárlat azon része, amely a festőművész grafikai munkáit mutatja be, köztük Benczúr egy gyermekkori művét, melyen már láthatók kivételes kompozíciós készségének nyomai.

A Kohán Képtár időszaki kiállítóterében 14 olajfestménnyel, 17 grafikával és 16 személyes tárggyal találkozhatnak az érdeklődők. A tárlat biztosítási értéke 79 010 000 Ft; ebből a festmények 71 millió forintot meghaladó értéket képviselnek.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …