2024. május 3., péntek
FONTOS

A gyertyaláng szép, de veszélyes is!

Minden évben sok szó esik azokról a tűzesetekről, amelyeket az adventi koszorúk gyertyái okoznak, emlékeztetett Várszegi György, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az ünnepi hangulatban sem szabad megfeledkezni a biztonságról, néhány egyszerű és praktikus megoldással ugyanis elkerülhetők a tragédiák.

A 19. század közepén, a Németalföldön lobbant fel először gyertyaláng adventi koszorún, azóta világszerte elterjedt ez, a karácsonyhoz kötődő jelkép. A gyertyák amellett, hogy ünnepi hangulatot varázsolnak az otthonokba, veszélyforrást is jelentenek, hívta fel a figyelmet Várszegi György. A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője néhány alapvető biztonsági szabályt javasolt. A szakember kiemelte, az adventi koszorút nem éghető fém vagy porcelán tálra kell helyezni, de figyelni kell arra is, hogy az ünnepi dísz környezetében ne legyen gyúlékony anyag, például függöny.

Az elmúlt években rendkívül népszerűvé vált a családi házak és környezetük díszkivilágítása, amit szintén körültekintően ajánlott megtenni, mondta Várszegi György. Fontos, hogy az otthonukat szépítők megbízható szaküzletben vásárolják meg  az elektromos berendezéseket, mint ahogy az is, hogy azok a megfelelő minőségi tanúsítvánnyal is rendelkezzenek.

A szakemberek fokozottan felhívják a figyelmet arra, hogy a karácsonyi bel- és kültéri dekoráció semmiképp ne maradjon őrizetlenül, legyen az gyertya vagy elektromos berendezés, így a baj elkerülhető.

Nézze meg ezt is:

Megállapodás az egészségfejlesztés jegyében

Nagy jelentőségű együttműködési megállapodásról beszélt csütörtök délelőtt Takács Árpád főispán csütörtök délelőtt, Békéscsabán, amikor a …