2024. április 29., hétfő
FONTOS

A koraszülötteket segíti a Diótörő bevétele

Hétfőn, zsúfolásig megtelt nézőtér mellett mutatta be a Diótörő című előadást a Sárközy Gyula Társulat.

A karácsony előestéjén játszódó, klasszikus történetben mintegy kilencven táncos állt színpadra a gyulai közönség előtt.

A Diótörő klasszikus történetét különleges feldolgozásban láthatta a gyulai közönség hétfőn, a művelődési ház színháztermében. A hamisítatlan karácsonyi hangulatot idéző, nagyszabású előadás egyben jótékonysági célokat is szolgált.

Nagy várakozással készült a gyulai produkcióra a csaknem kilencven fős társulat, mondta Sárközy Gyula, aminek több oka is volt. Egyrészt a nagyszabású színpadi művet a hely adottságaihoz kellett igazítani, részben átalakítva a koreográfiát, de az is közrejátszott ebben, hogy jótékonysági előadásról van szó. A társulatvezető kiemelte, a gyulai helyszín különleges pluszt is adott a produkciójukhoz.

Négyéves kora óta táncol a társulatban Radnai Szófia. A balettszakos diák olyan szerepet alakít a darabban, ami az eredeti Diótörőnek nem része.

Már a nyár végén megfogalmazódott a klasszikus mű gyulai előadásának gondolata és a jótékonyság összekapcsolása, emelte ki Koncz Gábor. A program szervezője úgy véli, ha a helybeli gyerekek magas színvonalú kulturális élményt kaphatnak a szülővárosukban, az a felnőttkorukra is kihatással lehet. A Sárközy Társulat tevékenységét jól ismerve jött a gondolat az előadás tekintetében, mondta Koncz Gábor és így született meg a koraszülöttek támogatásának ötlete is.

A közel kétszáz évvel ezelőtt született, egyik legszebb karácsonyi történet világszerte része az ünnepvárásnak. A Diótörő gyulai előadása a nézőtéren ülőknek valódi karácsonyi élményt nyújtott, a támogatott koraszülött gyerekeket pedig a gyógyulásban segítette.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …