2024. május 2., csütörtök
FONTOS

A tudományt ünnepelték Békésben

A Gál Ferenc Egyetem mindhárom Békés vármegyei karán szerveztek programokat a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatához csatlakozva.

Békéscsabán november 15-én tartottak konferenciát, melyen Dux László rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmerülő kérdésekre közösen keressék meg a választ. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója úgy fogalmazott, a programsorozattal együtt ünnepeljük a tudás és az innováció örök erejét. Magyarország világviszonylatban is kiemelkedően teljesített, hiszen nemrég két magyar kutató részesült a világ legnagyobb tudományos elismerésében, a Nobel-díjban. A programon Janka Ferenc rektorhelyettes emlékeztetett, Ferenc pápa kívánsága az volt, hogy minden katolikus és más egyetem legyen az egyetemesség és a szabadság központja, a minden embert szolgáló humanizmus műhelye és a remény laboratóriuma.

Szarvason három rendezvénnyel kapcsolódtak az eseménysorozathoz. Előbb pedagógiai konferencián és módszertani napon hangzottak el előadások, a résztvevőket bemutatókkal és workshopokkal is várták. Másnap az autizmus ellátásának kérdéseivel foglalkoztak, majd a harmadik napon, zárásként a kutatás és a képzés összefüggéseit vizsgálták.

Gyulán a globális kihívásokra adott helyi válaszok foglalkoztatták a Ma­gyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó konferencia résztvevőit. Az eseményen szó esett a koraszülésről, a betegséggel küzdő gyermekek és családjaik támogatásáról és az iskolai szociális segítő tevékenységről is. Vincze Gábor dékán a tudományos élet jelentőségét hangsúlyozta, egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyulai kar nagy lépést tett ebbe az irányba az elmúlt időszakban. Nemcsak a hallgatói létszám emelkedett jelentősen, hanem mesterszakot is indítottak.

 

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …