2024. május 3., péntek
FONTOS

Januárban az e-naplók beadásával folytatják a munkálatokat a gazdák

Termés és csapadék szempontjából is jobban sikerült a tavalyi év 2022-nél – fogalmazott Kozsuch Kornél.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke kiemelte, a terményárak alacsonyabbak voltak, így a bevételek nem voltak jók. Éppen nullásan, vagy kisebb mínusszal zárták a tavalyi esztendőt a gazdák. Az új területalapú támogatás igénylése volt az egyik újdonság 2023-ban, erre készítették fel a vármegyei gazdálkodókat.

Kozsuch Kornél kiemelte, a tavalyi évben több volt a csapadék. Ez a tendencia szerencsére folytatódott az idei év elején is. A pocokinvázió csökkent, amely az időjárási körülményeknek is köszönhető. Januárban az e-naplók beadásával folytatják a munkálatokat a gazdák. Ehhez minden segítséget megadnak a falugazdászok, hogy hibátlanul sikerüljön ezt beadni.

Békés vármegye területén, azokon a részeken, ahol kötöttebb a talaj, ott már jelentkeztek belvíz foltok. A gazdák próbálják a csatornákba és az árkokba vezetni a vizet, de ez még az előttünk álló időszakban el is szivároghat. Azokon a területeken, ahol jó a talajellátottság, már visszapótlódott a csapadék. A tavaly előtti aszály miatt még mindig hiány volt a csapadékból egyes területeken. Kozsuch Kornél kiemelte, a jelenlegi, hómentes, fagyos időjárás megviseli a búzát, az őszi árpát.

 

Nézze meg ezt is:

Szövődményszűrési lehetőség Békéscsabán

  A közelmúltban indult a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekdiabétesz gondozójában a cukorbeteg gyermekek szövődményszűrése. …