2024. május 3., péntek
FONTOS

Középpontban a gyermekkori cukorbetegség

1922 januárjában először mentett gyermekéletet az inzulin, erre a napra emlékezve a figyelem a gyermekkori cukorbetegségre irányul. Békés vármegyében mintegy száz, tizennyolc év alatti diabéteszes gyermek él.

A világon először 1922 január 11-én, egy kanadai kisfiú életét mentette meg az inzulin, azóta több millió gyermek szabadult meg a korábban halálos kór szorításából. Magyarországon minden hatszázadik gyermek számíthat arra, hogy tizenöt éves kora előtt diabéteszes lesz, hívta fel a figyelmet Kolozsi Anita főorvos. Békés vármegyében jelenleg mintegy száz gyermek érintett a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegségben.

Az elmúlt kilenc évben természetessé vált a tizennyolc éves Kindli Jánosnak a cukorbetegség. A fiatal elmondta, a diéta betartása időnként nem egyszerű, de nem ez okozza a legnagyobb gondot számára.

Édesanyaként a diagnózis elfogadása volt a legnehezebb Kindliné Ökrös Évának, főleg hogy kisfia után a kislánya is cukorbeteg lett.

A Békés Vármegyei Központi Kórház Békéscsabán működő gyermekdiabétesz-gondozójában is megfigyelhető az az országos tendencia, miszerint egyre fiatalabb életkorban jelentkezik a gyermekkori cukorbetegség, fogalmazott Kolozsi Anita. A gondozóvezető kiemelte, a tünetek ismerete elengedhetetlen valamennyi szülő és a közoktatásban dolgozók számára egyaránt. Ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A diabéteszben érintett gyermekeknek az inzulinterápia a diagnózist követően élethosszig tart, mondta Kolozsi Anita. Az elmúlt években forradalmi változáson mentek keresztül az inzulinadagoló eszközök, ami nagyban megkönnyíti a gyerekek mindennapjait. A gondozóvezető kiemelte, a tünetek korai felismerése azért is fontos, hogy a gyerekek még jó állapotban és ne intenzív ellátás mellett kerüljenek kórházba.

A cukorbeteg gyermekek megfelelő terápia mellett, teljes életet élhetnek.

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …