2024. július 21., vasárnap
FONTOS

Egy nap alatt hat internetes csalás Békésben

Békés vármegyében egy nap alatt hatan tettek bejelentést internetes csalásról. Volt, akinek örökséget ígértek, ezért fizetett, más egy jó befektetés reményében utalt el milliókat. A rendőrség már minden csalási formára többször felhívta a figyelmet.

Hat csalásról érkezett bejelentés a rendőrségre 2024. február 5-én Békés vármegyében. A bűncselekmények közös jellemzője, hogy a károsultakkal az ismeretlenek telefonon, interneten tartották a kapcsolatot, illetve hogy ezekre a csalási formákra, a megelőzés lehetőségeire a rendőrség már többször felhívta a figyelmet.

A feljelentők közül ketten vásároltak. Egy békéscsabai férfi játékkonzolhoz való kellékekért utalt el előre közel 40 ezer forintot, de nem kapott csomagot, és a hirdető elérhetetlenné vált. Egy bélmegyeri férfi márkás sportcipőt rendelt, amit előre ki is fizetett, de márkajelzés nélküli, műbőr cipőt kapott a pénzéért.

Volt olyan, aki egy ismeretlen telefonálónak elhitte, hogy banki ügyintéző, és valóban gyanús utalást kezdeményeztek a számlájáról, amit meg kell állítani. Az idegen kérésére telepítette a telefonjára az AnyDesk alkalmazást, ezután öt részletben közel 9 millió forintot emeltek le a számlájáról. Több mint 9 millió forintot veszített az a békési nő is, aki jó hozamú befektetés reményében hónapokig utalgatott idegeneknek részletekben különböző összegeket. Közben ugyan rájött, hogy becsapták, és nem akart többet fizetni, de ekkor kapott egy újabb ímélt. Ebben valaki azt írta neki, hogy csalás áldozata lett, de az ügyét megoldották, és ha adóra, biztosításra küld még bizonyos összegeket euróban, akkor visszaszerzik az addig befizetett pénzét. Egy másik, szeghalmi nő az egyik közösségi oldalon ismerkedett meg valakivel, aki azt ígérte neki, hogy ráhagyja a vagyonát. A nő az örökség reményében közel 700 ezer forintot utalt át. És végül több mint százezer forintot veszítettek azok a köröstarcsai férfiak, akik internetes álláshirdetésre jelentkeztek. Külföldön vállaltak volna munkát, amiből nem lett semmi, de a kiutazás költségét előre kifizették.

A hat esetben a károsultak összesen több mint 19 millió forintot veszítettek. A rendőrök a bankokkal együttműködve mindent megtesznek azért, hogy a csalásokat felderítsék és a kárból minél több megtérüljön. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy több hatóság, valamint a pénzintézetek is számtalan felhívást tettek már közzé az ilyen és ehhez hasonló bűncselekményekről, ezek megelőzési lehetőségeiről.

A KiberPajzs oldalon a csalástípusokról részletes ismertető olvasható.

Nézze meg ezt is:

Álságos portékák Gyulánál

  Egy fél kamionnyi hamis játékra és telefontartozékra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) …