2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Tovább íródott a paradicsomi gepidák története

2018. áprilisában készültek a videóban látható felvételek Gyula paradicsomi városrészén.

Liska András régész itt jelentette be, hogy a területen a gepidákhoz köthető leletegyüttesre, egy település nyomaira bukkantak.

Csütörtök délután a germán eredetű, a Kárpát-medencében még az avarok előtt megtelepedő népcsoport újra a figyelem középpontjába került. A garázssor bővítése kapcsán az Erkel Ferenc Múzeum végzett ásatásokat, és egy gepida lakóház nyomait találták meg. Mindez persze a szakemberek számára nem okozott igazán nagy meglepetést, hiszen már korábban sejtették, hogy van még leletanyag a földben.

A paradicsomi városrész szélén nagyjából 1500 négyzetmétert terveznek beépíteni, a próbaszelvényeket a tervezett épület tengelyében ásták ki. A régészek egy lakóház teljes területét tárták fel, és megtalálták a gepida korszakra jellemző edénytöredékeket is.
Liska András úgy vélekedett, itt egy kisebb szállásszerű település lehetett, egy-egy ház néhány telet bírt ki, azután ezeket az egyszerű épületeket sorsukra hagyták, és újakat alakítottak ki, jellemzően nem messze az előzőtől. Egy-egy településen a házak közötti távolság akár az ötven métert is elérhette.

Paradicsomban egy meghatározó korszak emlékeit sikerült feltárni, ezzel tovább bővült a mai Gyula területén egykor létező települések sora.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …