2024. április 27., szombat
FONTOS

Kilenc év megfeszített munkája kellett Munkácsy sikeréhez

A Múzeumi Szabadegyetem programsorozatának rendkívüli rendezvényével emlékeztek kedden a gyulai Almásy-kastélyban Munkácsy Mihályra.

A magyar festészet egyik legkiválóbb alakja február 20-án született, idén ennek 180 éve. A művész pályája tulajdonképpen Gyulán váltott irányt, itt derült ki, hogy a kis asztalosinas ügyesen rajzol, és Fischer Mór, majd Szamossy Elek mellett tanulta meg a szakmai fogásait. Erről az időszakról szólt Temesváry-Kovács Anett történész előadása, aki elsősorban azt a kérdést vizsgálta meg, milyen tényezők és mely személyek segítették a fiatal Lieb Mihályt abban, hogy a festészet felé forduljon.

Munkácsy már egészen fiatalon képes volt reggeltől-estig a festészettel foglalkozni, sikereit – sokak számára nem nyilvánvaló tehetsége mellett – elsősorban annak köszönhette, hogy szinte kimeríthetetlen energiával foglalkozott a művészettel, rengeteget gyakorolt, folyamatosan, nagy belső motiváció által hajtva képezte magát.

Temesváry-Kovács Anett kiemelte, Munkácsy karrierének beindulásához a kezdetektől számítva így is kilenc év kellett, vagyis kilenc éven át dolgozott úgy, hogy közben abban reménykedett, hogy egyszer majd híres festőművész válik belőle.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …