2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Középtávú fejlesztési stratégiát hozott létre Gyula és Békéscsaba

13 napirendi pontot tárgyalt szerdai ülésén Békés Vármegye Önkormányzatának testülete.

Többek között Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft ügyvezetője tartott tájékoztatót a vármegyeszékhely és a térség Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájáról és a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervéről.

Ezt követően pedig Kónya István, Gyula alpolgármestere ismertette a grémiummal a fürdőváros és térsége stratégiáját és programtervét. Zalai Mihály elnök kiemelte, a vármegyei önkormányzat úttörőként, országosan olyan döntést hozott mintegy másfél évvel ezelőtt, hogy Békéscsaba és Gyula nemcsak a saját pályázatait tervezi meg. Egy úgynevezett hálózatos fejlesztés segítségével megtervezik a középtávú fejlesztési stratégiáját a saját város térségeinek, melyek nagyjából a járásokat fedik le.

Zalai Mihály kiemelte, az új területfejlesztési törvény is hasonló irányokat szabott annak érdekében, hogy a lemaradó településeket és várostérségeket még hatékonyabban lehessen felzárkóztatni. Az elnök hangsúlyozta, a területfejlesztés új korszaka indul el, melyben Békés vármegye úttörő szerepet tölt be.

Az ülésen elfogadták Békés Vármegye Önkormányzatának 2024. évi költségvetését is, melynek főösszege 963 millió forint.

Az elnök kiemelte, a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatban azon kevés vármegyék közé tartozunk, melyek ezt a nem kötelező feladatot tovább tudták vinni 2012 óta. Zalai Mihály hangsúlyozta, a hivatalban továbbra is biztosítják azoknak a területfejlesztési szakembereknek a foglalkoztatását, akik a vármegyei pályázatok koordinálását végzik, valamint a kisebb települések pályázatainak megvalósítását segítik.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …