2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Szemléletformálás a lila suliban

Csütörtökön az egész nap a parasportról szólt a lila suliban, felhívva a figyelmet a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeire. Vendégként érkező, óvodai csoportok bevonásával, az iskola valamennyi diákja bekapcsolódott a rendezvénybe.

Sportiskolaként a mozgás bármilyen formája kiemelt a gyulai 5. számú általános iskolában, mint ahogy az is, hogy a fogyatékkal élő gyerekek integrációja teljeskörű lehessen. Ezek voltak a meghatározó célok 2018-ban, amikor az intézmény csatlakozott a Magyar Parasport Napja országos rendezvényéhez, fogalmazott Szabadosné Bécsi Katalin. Az első évben az is meghatározó volt, hogy egy mozgásában korlátozott, kiváló sportoló diák is járt az iskolába. A tagintézményvezető elmondta, az idén valamennyi tanulójuk részt vesz a programon.

A hetedikes Jánovszki Enikő egyike azoknak a segítő fiataloknak, akik a kialakított állomáshelyeket mutatják be a résztvevőknek.

Egymás helyzetének megismerése, majd az abból fakadó elfogadás a hosszú távú célja a rendezvénynek, fogalmazott Pluhár János. A parasport nap szakmai koordinátora elmondta, az állomások kialakításánál elsődleges, hogy a fogyatékossággal élők mozgásformáit játékosan próbálhassák ki a gyerekek.

A parasport napi rendezvények szemléletformáló hatása a fiatal generáció bevonásával meghatározó  jelentőségű a jövő társadalmi elfogadása szempontjából.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …