2024. május 1., szerda
FONTOS

Egymástól is tanultak a családreferensek

 

Évindító családreferensi találkozón vettek részt a Pasztorális Helynökség munka­társai Győrben. A két nap során lehetőségük nyílt számvetésre, kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére.

Több mint egy évtizede vesznek részt a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének munkatársai az évente változó helyszíneken megtartott család­referensi találkozókon. Idén januárban Győr fogadta azt a mintegy hatvan munkatársat, papot az ország minden szegletéből, akik a családpasztorálási feladatokat végzik az egyházmegyéjükben.

Bucskóné Lehota Ágota irodavezető kiemelte, ezek a találkozók mindig alkalmasak arra, hogy megtudják, hol, milyen újszerű programokat hirdettek meg, kinek mi jelentett nehézséget vagy csak egyszerűen meghallgassák egymást. Inspiráció, közösségépítés, egymás megerősítése a szolgálatban – ezt jelenti számukra e két nap.

Bella Katalin megjegyezte, hogy nemcsak többen voltak a megszokottnál a találkozón, hanem az elmúlt évek tapasztalatai alapján látható, hogy országosan is egyre több fiatal vállalja ezt a szolgálatot. Munkatársa, Piros Adorján hozzátette, hogy ez egyben generációs találkozás is a munkatársak között, a fiatalabbak tanácsokat hallhatnak a régebb óta e munkát végzőktől, egyben az idősebbek is megismerhetik az ifjabbak új ötleteit, amelyekből maguk is tanulhatnak. Úgy látja, egyre több egyházmegyében válik fontossá a férfipasztoráció – e témakörben is kölcsönösen tudtak egymásnak ötleteket adni, együtt továbbgondolhatták elképzeléseiket.

Februárban szervezték meg Szegeden is a Házasság Hetét ökumenikus összefogásban: ennek egyik programja, a Szerelmes Kalandtúra ötlete pont a mi egyházmegyénkből terjedt el. Az elmúlt évtizedben a határon innen és túl is követték a szegedi példát: a főbb elemeket megtartva, de a helyi adottságokhoz igazítva a sétát.

A szünetekben lehetőségük nyílt arra is, hogy megbeszéljék, milyen kihívások merülhetnek fel a mindennapokban a családok életében – és az év során olyan előadókat hívnak meg, akik ezek megválaszolásában segíthetnek. Az életvédelem is fontos kérdés: az Egyházmegyei CsaládKözPont munkatársaira nagy hatást gyakorolt Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke, a Családügyi Bizottság elnöke is, aki hosszú évek óta felkarolja ezt az ügyet. A kérdéskörrel már ők is többször foglalkoztak az egyházmegyében, novemberben pedig Szegeden szervezik meg az Országos Életvédő Napot.

Lehetőséget kapnak hamarosan saját maguk fejlesztésére is. Benkő Ágota, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi vezetője mutatta be a Magyar Kato­­­likus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottsága által életre hívott Melléjük szegődöm animátorképző programot, amely az idősekkel foglalkozó családpasztorálási munkát végzőket segíti. Bucskóné Lehota Ágota elmondta, hogy az előadásból inspirálódni tudtak, átgondolták, hogy eddig mit végeztek az időspasztoráció terén, és hogy a jövőben milyen keretek között folytathatják ezt a munkát.

Győrben vendégek voltak a Pasztorális Helynökség munkatársai, hamarosan azonban vendéglátók lesznek: a legközelebbi, jövő januári családreferensi találkozónak a Szeged-Csanádi Egyházmegye ad otthont.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …