2024. április 29., hétfő
FONTOS

Magbörzét és szakmai napot tartottak Gyulán

Magbörzét és kertészeti szakmai napot rendeztek nemrég a Béke sugárúti civil házban. A programok egész nap a fenntarthatóság jegyében zajlottak.

A fiatalabb korosztály körében is népszerű volt a magbörze. A rendezvényen vásárolt petrezselymet magaságyásba fogják ültetni.

Az immáron harmadik alkalommal életre hívott eseményen többek között komposzt bemutató, madarász és lepkés foglalkozás, valamint oltás bemutató várta a megjelenteket. Az utóbbi esetében elmondható, hogy ez a növénynemesítés egyik ma is használatos és gyakori formája.

Illés Olivér, a Magbörze főszervezője, permakultúrás tervező kiemelte, olyan fórumot akart megteremteni, amely összehozza az idősebb, tapasztalt kertészeket a fiatal generációval, valamint azokkal, akik részlegesen önellátók szeretnének lenni. Emellett célja, hogy hosszabb távon összegyűjtsön egy gyulai “magbankot”.

Illés Olivér kiemelte, a régi fajta magokat is szeretné megőrizni. Van olyan ismerőse, akinek még az 1950-es évekből van visszafogott répa magja. Ez nem azt jelenti, hogy azóta ugyanazt a magot ülteti el, hanem minden évben megfogta az új termés a magját veti el. A magbörzén olyan programsorozatot hoztak létre, amely megtanítja a megjelenteket arra, hogyan kell hosszú távon fenntartani egy regeneráló kertet.

 

Nézze meg ezt is:

Idén is megrendezték az Országos Bibliai Történetmondó Versenyt Gyulán

A hagyományokhoz híven nyitó áhítattal kezdődött péntek délelőtt az Országos Bibliai Történetmondó Verseny Gyulán. Baráth …