2024. április 27., szombat
FONTOS

Hat diák vehetett át nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat Gyulán

Többek között Szabó Hunor előadása színesítette a nemzetiségi ösztöndíjak átadó ünnepségét a Nicolae Balcescu Román Gimnáziumban.

A pénteki eseményen Czeglédiné Gurzó Mária igazgató kiemelte, a diákok két nyelv mellett két kultúra hordozói is.

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az eseményen kiemelte, alapítása óta, 2011-től kezdve négyszázan érdemelték ki a nemzetiségi ösztöndíjat, melyet a nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű nemzetiségi program szerint működő középfokú iskolák tanulói nyerhetnek el. Ebből a számból eddig 28 diák volt román nemzetiségű. Az államtitkár hangsúlyozta, nagy dolog, hogy a hat kitüntetett céltudatos a jövőjüket illetően. Van, aki gazdasági területen szeretne tanulni, van aki a színművészet irányában folytatja tanulmányait, négyen pedig az orvosi pályát szeretnék választani a jövőben.

Borszéki Virág, Iurasoc Eszter, Martyin Karolina, Nagy Gréta, Seres Kata Rozália és Szabó Hunor érdemelte ki a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a haza ügyeinek jobbra fordulása a művelt emberfőktől várható. Tudjuk ezt Szent István király intelmeiből, valamint a késő középkori gyulai uradalom legnevesebb birtokosától, Hunyadi Mátyástól is. A polgármester hangsúlyozta, a kormány és a helyi önkormányzat vált vállvetve küzd azért, hogy ösztöndíjakkal támogassa azokat a gyulai fiatalokat, akiknek tehetsége szorgalommal párosul, és a legkiválóbb tanulmányi eredményeket tudják felmutatni. A márciusi képviselő-testületi ülésre terjesztette be a grémium elé azt a javaslatot, amely értelmében csatlakozik a város a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjához.

A nemzetiségi ösztöndíjak átadó ünnepsége néptánc fellépéssel zárult.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …