2024. május 3., péntek
FONTOS

Nagyobb odafigyelést igényel a szívférgesség

Azok a szúnyogok, melyek terjesztik a szívférgességet, mint parazitát, áttelelnek, és nem csak tavasszal támadnak.

Olykor már télen megcsípik a kutyát, és 4-6 hónap után kialakul egy felnőtt, 20-30 centiméteres parazita a négylábú tüdőereiben, amely belelóg a szívébe is. Ez nagy mennyiségű lárvát tud magából kibocsátani, melyet teszttel, vérvétellel ki lehet mutatni.

Csordás Attila állatorvos azt javasolja, hogyha a kutya elérte a 6 hónapos kort, akkor érdemes egy szívféreg tesztet elvégezni annak érdekében, hogy a megfelelő kezelést el lehessen kezdeni. Minden fertőzés esetében fontos a megelőzés.

A szívférgesség jelei lehet a fáradékonyság, a köhögés és az erőtlenség. Amennyiben nagy mértékben elszaporodik a parazita a négylábúban, akkor az halálhoz is vezethet.

Csordás Attila kiemelte, a szívférgesség mellett a másik veszélyes tényező a háziállatokra a kullancs. Nemcsak azzal okozhatnak betegségeket, hogy vért szívnak a kutyákból, hanem többek között Lyme-kórt és anaplazmózist terjeszthetnek. Az utóbbi megtámadja és elpusztítja a kutya fehérvérsejtjeit. Az első tünetek a fertőzés kezdetét követően 4-11 nap elteltével jelentkeznek.

Kullancs ellen különféle cseppekkel és nyakörvekkel lehet védekezni. Emellett az utóbbi időben egyre inkább elterjedt a szájon át adható tabletta is.

Nézze meg ezt is:

Szövődményszűrési lehetőség Békéscsabán

  A közelmúltban indult a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekdiabétesz gondozójában a cukorbeteg gyermekek szövődményszűrése. …