2024. április 30., kedd
FONTOS

A beteglátogató szolgálat ellátásához erőt ad az Úr

A betegeket és elesetteket ellátni szívből jövő feladat, mely gondoskodó hivatáshoz Isten ad erőt, Krisztus pedig akkor is elvezet minket az utunkon, ha úgy érezzük, a missziós feladat meghaladja képességeinket. Ancsa-Molnár Hajnalka, az egyházmegyei karitász koordinátora a szegedi beteglátogató küldetéséről adott tájékoztatást.

A február 11-ei betegek világnapját Szent II. János Pál pápa hívta életre még 1992-ben, ezen az évfordulón kiemelt figyelmet kapnak az ápolásra szorulók. Az őket felkaroló egészségügyi dolgozók, családtagok és önkéntesek ez alkalommal adnak hálát az Úrnak gondoskodó hivatásukért. A missziós elkötelezettség jelentőségére Ferenc pápa az idei évben az Úrral való kapcsolaton keresztül hívta fel a figyelmet. Szerinte, ha olykor gyengének vagy elesettnek is érezzük magunkat, elég feltekintenünk Istenre, aki további erőt ad küldetésünk véghezviteléhez. Az isteni hívással járó terhet sem egyedül cipeljük, Ferenc pápa úgy fogalmazott, Jézus együtt halad és dolgozik velünk, s még akkor is erőt ad, ha úgy érezzük, a feladat meghaladja képességeinket.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász tizenöt éve a Geriátriai és Krónikus Belgyógyászati Osztályon kezdte meg beteglátogató szolgálatát, hogy önkéntesek közreműködésével segítse a túlterhelt egészségügyi dolgozókat, valamint hogy támaszt nyújtson a betegeknek lelki szükségleteikben. A misszió azóta kibővült, két éve már a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályra is járnak, ahol mesefelolvasásokat, kézműves-foglalkozásokat szerveznek a kis betegeknek.

– Önkénteseink az esetek többségében esti feladatokat vállalnak, a krónikus belgyógyászati osztályon többek között az étkeztetésben segítenek, hiszen a több mint negyvenágyas férfi és női részlegek ellátásának megkönnyítéséhez nagy szükség van a munkájukra. Az étkeztetés egyébként egy nagyon jó beszélgetésindító alkalom is, a betegek és az önkéntesek között ismeretségek alakulnak ki – hallottuk Ancsa-Molnár Hajnalkától, az egyház­megyei karitász koordinátorától.

Segítőkből sosem lehet elég, nagyjából harminc állandó önkéntes áll a karitász szolgálatában. Fiatalok és idősek egyaránt kiveszik részüket a segítő munkából, sőt az idősebb korosztály képviselői közül többen is vannak, akik már legalább egy évtizede teljesítik a missziót. A fiatalokat elsősorban lendületük, az idősebbeket pedig türelmes és megértő természetük miatt kedvelik a betegek.

– Akik régebb óta szolgálnak beteglátogatóként, már nincs idegenérzésük, ha be kell lépniük az osztályra. Kezdetben nagyon nehéz ez a feladat, de minden fennakadás ellenére hálás is tud lenni. Az önkénteseknek igyekszünk évente képzéseket biztosítani, ahol meg­tanulják többek között a gyászfeldolgozás kommunikáció­ját. A napi alkalmak feldolgozásához esetmegbeszélési csoportokat működtetünk pszichoterapeuta közreműködésével.

Az önkéntesek csatlakozását egész évben várják az egyházmegyei karitásznál, egyetlen kikötésük, hogy empatikus, 18. életévüket betöltött személyek jelentkezzenek.

Nézze meg ezt is:

Vásári forgatagra készülnek a várban

  Történelmi hagyományokra épít az a program, amelyet szombaton, Szent György-napja alkalmából szerveznek a gyulai …