2024. április 26., péntek
FONTOS

Közös imával segítették a roma–magyar párbeszédet

Ötödik alkalommal rendeztek roma–magyar imaestet a szegedi dómban április 8-án. A Nemzetközi Roma Napon a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség közösen hívta imára a város fiataljait.

A Vas megyei Csákánydoroszlóról érkezett Szegedre Orsos Zoltán roma származású plébános, hogy lelki délután keretében beszélgessen a szakkollégium hallgatóival hitről, hivatásról és elfogadásról. Az atya személyes elhívásának érzi, hogy a cigányoknak szolgáljon, jó példát mutasson nekik, továbbá közösséggé kovácsolja az egy településen élőket. A fiatalok kérdésére Zoltán atya elmondta, tartozik a cigányoknak azzal, hogy megosztja velük azt, amit ő már megkapott: az evangélium üzenetét.

A lelki délutánt követően a dómban celebrált szentmisét a plébános, amelyen nemcsak a szegedi egyetemisták, de a város hívő közönsége is részt vett. Prédikációjában Orsos Zoltán személyes tanúságtételén keresztül fogalmazta meg küldetésének alapgondolatát: Senkit nem tudunk megváltoztatni, akit nem szerettünk előtte. Ha valaki jobb útra, szebb életre akarja terelni a társait, akkor előbb szeretnie kell őket. Az üzenetet meghatódva hallgatták a roma szakkollégisták, akik egymás kezét fogva imádkozták el a Miatyánkot előbb magyar, majd lovári nyelven. Az egység és az összefogás végigkísérte a liturgiát, hiszen a fiatalok felváltva vettek részt az oltár körüli szolgálatban.

Az immár hagyománnyá vált roma–magyar imaest ezúttal is megerősítette a hallgatóságot a szakkollégium jelmondatában, amelyet Köllő Sándor szakkollégiumi lelkész is idézett, miszerint Reményteli Országban Mindenki Ajándék.

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …