2024. április 26., péntek
FONTOS

Új kötet jelent meg Gyula középkori történetéről

 

Megjelent a harmadik olyan kötet, mely a város és a levéltár közös munkájának köszönhetően a laikus számára is befogadható módon foglalkozik Gyula középkori történetével.
A csütörtöki sajtótájékoztatón Erdész Ádám, a megyei levéltár igazgatója mondta el, hogy a kötet Gyula 15. és a 18. történetét mutatja be, a középpontban a várossal, az uradalommal és a várral.

A Békés Megyei Levéltár és a gyulai önkormányzat között évekre visszanyúló, több szempontból gyümölcsöző kapcsolat bontakozott ki, többek között e kötet megjelenése is közös produktumként értékelhető. A könyvről Görgényi Ernő polgármester komoly munkaként beszélt, kiemelve, a múlt megismerésének nemcsak tudományos, kulturális jelentősége van, hanem gazdasági is.

A Barabás Ferenc tervei alapján készült kötetben 8 tanulmány található. Blazovich László, nyugalmazott Csongrád megyei levéltárigazgató Gyula fejlődését helyezi európai kontextusba, Dusnoki-Draskovich József a vár 1566-os ostromának a későbbi megítélését tárta fel, de az erődítés visszafoglalásáról, a vár körüli ásatásokról és a Gyulára vonatkozó, osztrák levéltári forrásokról is szó esik.
A könyvet jövő kedden, 17 órakor mutatják be a szélesebb nyilvánosság számára a könyvtár Simonyi termében.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …