2024. április 26., péntek
FONTOS

Demográfiai és egészség¬politikai kérdésekről tanácskoztak Gyulán

 

Az elöregedő magyar társadalom problémáira hívták fel a figyelmet a Demográfia és egészségpolitika című gyulai konferencián. Elhangzott, több területen átívelő, összehangolt cselekvésre van szükség ahhoz, hogy a folyamat lassuljon, megálljon, majd később megforduljon.

„A család a hozzánk legközelebb eső kórház, a gyerekeink első iskolája és egyben a legjobb, legszebb öregek otthona is” – XVI. Benedek pápa családról vallott gondolatait idézte Görgényi Ernő gyulai polgármester a Demográfia és Egészségpolitika című konferencia megnyitóján. A polgármester elmondta, a család évszázadok óta a társadalom alapja, Gyulán ezért több intézkedéssel is igyekeznek segíteni a gyermekvállalást.

– 1990-ben néhány száz fővel meghaladta a 420 ezret a megye lakossága, most pedig ehhez képest majd’ 100 ezer ember hiányzik a megyéből – figyelmeztetett Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott. – 1980 volt az utolsó év, amikor nőtt az ország lakossága. Az elmúlt évek cél­kitűzése ennek a demográfiai tendenciának a megfordítása, ebben pedig közösen kell dolgoznia az államnak, az egyházaknak, az egészségügyi és oktatási intézményeknek, valamint a civileknek.

– Szembe kell nézni a problémákkal! A diagnózis felállítása után meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, és ha kell, jogszabályokba beépíteni azokat… – hangsúlyozta Mészáros János. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára elmondta: Magyarországon sokkal kevesebben vállalnak gyermeket, mint 10 évvel ezelőtt, ezért a magyar kormány egészségügyi fejlesztésekkel, családbarát szemlélettel és támogatásokkal igyekszik segíteni a demográfiai mutatók javulását. A konferencia előtt néhány nappal korábban jelentették be a családbarát szülészeti programot, amellyel 10 milliárd forint értékben fogja a kormányzat támogatni az intézményeket a családbarát szülészeti körülmények kialakításában.

Mint ismeretes, a társadalom el­öre­ge­dé­sé­vel és a születések alacsony számával Nyugat-Európában a kontinens felé irányuló bevándorlás ösztönzésével és a nemek közötti „átjárhatóság és személyes választás”, a gender-szemlélet erőltetésével igyekeznek szembe szállni. Ezzel szemben áll a kormány modell­értékű, nemzetközileg elismert családpolitikája.

„Nálunk megtalálod a jövőt” – idézte Kozma Gábor rektor a Gál Ferenc Főiskola szlogenjét. Kifejtette, a Szeged-Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézménye folyamatosan terjeszkedik a térségben. Fontos céljuk, hogy reagálva a munkáltatói igényekre helyben biztosítsák a fia­talok minőségi oktatását, ezáltal is elősegítve a helyben maradást és a család­alapítást.

A konferencián Kondé Lajos pasztorális helynök, az egyházmegyei Családközpont vezetője a katolikus egyház családfelfogásáról beszélt a megjelenteknek. Az egyház családfelfogásának lényegi elemeit Magyarország Alaptörvényében is lefektették.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …