2021. március 1., hétfő
FONTOS

“Látni és látszani” Békésben

Az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottság a tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdette a „Látni és látszani” elnevezésű kampányát. Ennek keretében 2013. október 15. és 2013. december 15. között a kezdeményezéshez csatlakozók a téli időjárási körülmények között való közlekedésre történő felkészülés fontosságára hívják fel a figyelmet, illetve díjmentes vizsgálatokkal segítik a közlekedőket. Az akció részeként 2013. november 7-től országszerte, így Békés megyében is számíthatnak a járművezetők arra, hogy a közúti ellenőrzések során a rendőrök a közlekedési felügyelet szakembereivel közösen átvizsgálják járműveik világító berendezéseit.

Ősszel, illetve télen a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét, illetve saját magát is ezekre a körülményekre.

A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, minden biztonsági berendezést és tartozékot meg kell vizsgálni. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Fontos kellékek a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék. A köd, a szitáló eső, a nedves, csúszós utak az év utolsó hónapjaiban mindennaposakká válnak. Főleg éjszaka, de nagyon gyakran a nappali órákban is jellemző lesz a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a járművezetőktől. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet. A különböző szennyeződések, sár és vízpermet jelentősen ronthatják a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizni kell az izzók állapotát.

Békés megyében 2013. december 15-éig az alábbi szervizek és optikák várják díjmentes átvizsgálással, illetve látásvizsgálattal a járművezetőket:

AUTÓMOBIL KÖRÖS KFT. Békéscsaba, Szarvasi út 74.

GYULAI-AUTÓ KFT. Gyula, Zrínyi Miklós tér 2.

HOVÁNY KFT. Békéscsaba, Almáskerti Ipari Park 4.

MESZLÉNYI-AUTÓ KFT. Békéscsaba, Almáskerti Ipari Park 2.

PLAVECZ ISTVÁN Mezőberény, Fő út 31.

DÁNIEL OPTIKAI SZALON Szarvas, Kossuth u. 34.

SOKE OPTIKA Orosháza, Kossuth u 10-12.

Nézze meg ezt is:

Balesetnél helyszíneltek a rendőrök Mezőkovácsházán és Békéscsabán

  Békés megyében 2021. február 24-én két személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés …