2024. április 29., hétfő
FONTOS

Pozitív mintát közvetít a CsaládEgyetem

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egyházmegye Család­Köz­Pontja által életre hívott CsaládEgyetem. A kezdeményezés célja a prevenció, az értékközvetítés, a házasságok, családok egészséges működtetésének támogatása. 2016-ban immár a harmadik tanévet kezdték meg.

A CsaládEgyetem programjainak immár jól kiforrott törzsközönsége van! – újságolta Bucskóné Lehota Ágota irodavezető. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a 2015/16-os tanév rendezvényeire több mint ezerkétszázan látogattak el, az interneten megosztott 13 előadás megtekintésszáma pedig meghaladta a 15 ezret. Az internetes felület sikerét jelzi, hogy külföldön is több magyar család jár rendszeresen össze és kíséri figyelemmel a rendezvényeket. A CsaládEgyetem kurzusai közül a legnagyobb létszámmal a havi rendszerességgel a szegedi Katolikus Házban megtartott előadások büszkélkedhetnek. Ezeken rendre 40, 80, sőt, akár 100-120 érdeklődő is összejön. Olyan közérdekű témákat boncolgatnak a meghívott kiváló szakemberek segítségével, mint a házasság szakaszai, a házaséletstílus vagy például a nevelés, az értékek mentén történő nevelés, az érzelmi intelligencia jelentősége vagy az apaszerep.

 

Készségfejlesztő és speciális foglalkozások

A kiscsoportos jelleggel, maximum 15 fővel működő szemináriumaik készségfejlesztő foglalkozások, általában két-két alkalmat tartanak szemeszterenként. Ezek közé tartozik a Beszélj úgy, hogy érdekelje! címet viselő szülői kommunikációs tréning. A NőiesTE lehetőséget nyújt rá, hogy a női témákat a hölgyek, asszonyok egymás között megbeszélhessék meghitt körülmények között, női stílusban, krea­tivi­tással, zenével, közös alkotással, míg a Férfiműhelyben a férfiak, az édesapák alkothatnak együtt, cserélhetnek tapasztalatokat. A Ciklus-show 10–12 éves kislányoknak szól. A Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok mottó jegyében szemléletes formában mutatják be a résztvevőknek azt az értéket és csodát, ami a szervezetükben elindul és lezajlik.

Az előadásokat és a szemináriumokat speciálkollégiumok is kiegészítik, melyek egyedi célcsoportot céloznak szemeszterről szemeszterre: özvegyeket, illetve sérült gyermekeket nevelő szülőket vártak például az ilyen alkalmakra. A legutóbbi félévben pedig egy aktuális téma került terítékre: a gyermekek biztonságos internetezéséről kaptak hasznos tanácsokat és tippeket a szülők egy klinikai szakpszichológustól.

A különleges képzéseknek fontos és közkedvelt kurzusai a párkapcsolat-építő, illetve továbbfejlesztő játékok. Olyan sok pozitív visszajelzés érkezett, akkora sikert aratott ez a témakör, hogy a 2016/17-es tanév első szemeszterében a Szerelmes triatlon néven már az ötödik különböző változata fut a programnak.

Apa-kép és Gyerek szem

A résztvevők személyes jellegű írásait, fényképeit rendszeresen közzéteszik a CsaládEgyetem honlapján, illetve Facebook-oldalán, hogy a szélesebb közösség is épülhessen belőlük. Az Apa-kép és Gyerekszem-feladat keretében az édesapáknak olyan fotókat kellett beküldeniük, melyek a gyermekükkel közös meghitt pillanatot örökítettek meg, a kicsiknek pedig Apa szeret engem címmel kell fogalmazást készíteniük. Ezekből a dolgozatokból bármely édesapa sokat meríthet, megerősítést nyerhet.

A játékosságot erősítik a nyeremények is az együttműködő partnereknek köszönhetően.

– Fontos szempontunk, hogy valamilyen élményhez juttassuk a családokat, a párokat – emelte ki az irodavezető. Az Apa-kép és Gyerekszem pályázaton például tortát lehetett nyerni, de mórahalmi fürdőbelépő is jutott már az „egyetemistáknak”, és az alsópáhoki családbarát Kolping Hotel is minden tanévben ajánl fel családi utalványt, melyet azok között sorsolnak ki, akik a minimálisan előírt kreditet teljesítik. Az egyre divatosabb e-learning lehetőségeivel élve egyébként ezt akár otthonról is megteheti, aki nem tud személyesen elmenni az előadásokra, miután megtekintette a videót az interneten, ellenőrző kérdésekre kell csupán válaszolnia.

Bőven van hová fejlődnünk!

A CsaládEgyetem legalapvetőbb cél­kitűzése a prevenció: olyan készségeket, ismereteket igyekeznek közvetíteni, melyek segítik a párkapcsolatok és a családok egészségesebb működését. Aki tisztában van ezzel, felkészülhet a nehéz helyzetekre, illetve tud eszközöket keresni a megoldáshoz. Sokszor apró dolgokról van szó, melyek azonban rengeteget jelenthetnek.

Kevesen tudják, milyen fontos szerepe van a testi érintésnek. Sajnos szegények vagyunk e tekintetben, húzódozunk ettől, kevés testi érintést nyújtunk, leszűkítjük a kézfogásra, egy-egy puszira, a párkapcsolatokban a szexuális együttlétre, pedig az ölelések sokat jelenthetnek a házasságban, de a szülő–gyerek kapcsolatban is. Mint ahogyan kevesen tudják azt is, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz minimum ötször annyi pozitív üzenetet kell közvetíteni a másik felé, mint negatívot. Azok, akik képesek ezt elsajátítani és megvalósítani, hatalmas előrelépést érhetnek el kapcsolatukban. E téren tehát bőven van hová fejlődnünk, ebben segít az egyházmegyei CsaládEgyetem.

Nézze meg ezt is:

Májusban ismét Gyula ad otthont a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának

  A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozója, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra helyszíne 1993 és 2009 …