2024. április 26., péntek
FONTOS

Ifjúsági találkozó Szegeden

„Fontos, hogy a másik emberben meglássuk Isten arcát”

Kapcsolódj be te is!

A szociális érzékenység fejlesztése a Kapcsolódj be te is! projekt célja. A július 6-án szervezett szegedi találkozó középpontjában az érzékenyítő foglalkozások voltak.

„Köszöntöm a bátrakat!” – elevenítette fel Kondé Lajos szeged-belvárosi plébános, a rendezvény házigazdája, miként köszöntötte öt évvel ezelőtt a projekthét résztvevőit. Kiemelte, mennyire fontos odalépni a másik emberhez, akivel együtt élünk, akit ismerünk, rá figyelni, időt szentelni rá. Megjegyezte, öt év után szárba szökkent a kezdeményezés, és méltatta azokat a fiatalokat, akik mernek hőssé válni azzal, hogy a másik emberre figyelnek, és nem magukkal akarnak foglalkozni a nyár közepén. Kondé Lajos szerint az is fontos, hogy a másik emberben meglássuk Isten arcát, akkor is, ha beteg, öreg, drogos vagy más problémával küzd. – Ti, akik itt vagytok, azt akarjátok megtanulni, hogy nyitott szívvel miként is kell odalépni a másik emberhez. Ez tesz hőssé titeket – fogalmazott. Kifejezte reményét, hogy a Kapcsolódj be te is! program lendülete nem áll meg, s a most zajló szociális-érzékenyítő találkozó résztvevői további fiatalokat is be tudnak vonni, szerinte ugyanis akkor biztos a jövő, ha olyan emberek lesznek körülöttünk, akik érzékenyek környezetükre.

Reisz Piroska, a 2014-es projekthét egyik résztvevője arról beszélt, hogy a környezetünkben lévő szociális problémák felismerése és kezelése nem csak a találkozó idején volt fontos számukra, azóta is találkoznak, s próbálják folytatni a munkát. Példaként elmondta, hogy kétszer is megrendezték a Csinosan egy jó célért divatbemutatót, nemzetközi ifjúsági találkozóra utaztak Berlinbe.

Peter Klasvogt, a Dortmundi Szociá­lis Akadémia igazgatója arról beszélt, hogy három évvel ezelőtt még nagyon kezdetleges volt a találkozó, ám mára mozgalommá nőtte ki magát, Közép-Európában és azon túl is két-háromszáz fiatal gyűlik össze ezeken az érzékenyítő projekthetekre és találkozókon, és mindenkit az a cél vezérel, hogy tegyen a környezetéért. Hozzátette, legyen bárki zsidó vagy keresztény, mindenki azonos alapokról indul: az egyik pillér a spiritualitás, a második a közösség, míg a harmadik pillér, amin áll minden vallás: az a szociális elhivatottság. Széles Csongor református lelkész, az EMMI főosztályvezető-helyettese azt hangsúlyozta, fontos észrevenni a körülöttünk élő embertársainkat, mert bár egyeseknek van ahhoz bátorsága, hogy bemenjen egy templomba, de nem ez a jellemző. Bátorította a fiatalokat, nyissák ki a szívüket, hiszen hazánknak olyan lelkületű emberekre van szüksége, mint akik részt vesznek a Kapcsolódj be te is!-találkozón.

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …