2024. május 29., szerda
FONTOS

Tűzoltók, rendőrök, mentők és tűzszerészek a nyugodt szilveszterért

Az év végéhez közeledve a tűzijátékok biztonságos felhasználásáról tartott közös sajtótájékoztatót december 27-én a katasztrófavédelem, a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat és a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata.

„Aki tavaly is a szabályoknak megfelelően használta a pirotechnikai termékeket, annak semmit nem kell máshogy csinálnia” – így fogalmazott Cserényi József rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztályának szakembere, felhívva a figyelmet arra, hogy a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos előírások nem változtak. Az Európai Unió területén mindenhol négy pirotechnikai osztályba sorolják a tűzijátékokat. Az első kategóriába tartozó eszközök nagyon csekély veszélyt jelentenek környezetükre, 14 évnél idősebbek bármikor használhatják őket. Ilyenek például a tortatűzijátékok. A második pirotechnikai osztályba sorolt eszközök csekély veszélyt jelentenek,  azokat16 évnél idősebbek használhatják. A harmadik csoportba azokat a tűzijátékokat sorolták, amelyeket december 28. és 31. között vásárolhatnak meg a 18 évnél idősebbek, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén. A negyedik pirotechnikai osztályba a nagy tűzijátékok tartoznak, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat meg és használhat. Az alezredes elmondta, hogy a rendőrség engedélyezi a tűzijátékokat árusító helyek tevékenységét. Budapesten 70, országosan közel 700 ilyen árusítóhelyet engedélyezett a rendőrség. Kiemelte, petárdázni változatlanul tilos, még szilveszterkor is. A petárda birtoklása is szabálysértésnek minősül, ami akár 150 ezer forintos pénzbüntetést vonhat maga után. Cserényi József elmondta, 2016-ban 280 személy ellen indult ilyen eljárás, 220 embert el is marasztaltak, nekik összesen csaknem ötmillió forintnyi bírságot kellett befizetniük. Idén már eddig 227 személy ellen indult eljárás, közülük 150-et marasztaltak el, összesen több mint 3 millió forint bírságot kell fizetniük. Végezetül az alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy a legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok mindegyike CE jelzéssel van ellátva, célszerű ezeket keresni.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy a katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében, ami azt jelenti, hogy az engedélyeket a rendőrség adja ki, ám ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására. A tábornok arról tájékoztatott, a tűzijátékot árusító helyek esetében a katasztrófavédelem azt vizsgálja, hogy a helyszín biztonsági szempontból alkalmas-e arra, hogy ott tűzijátékokat áruljanak. Az ellenőrzés kitér arra is, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusítóhelyen megvannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve azt is, van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, illetve hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal. Mindezek mellett azt is megnézik, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető-e.

Szilveszter éjjel átlagosan negyven-ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be, tüzet okozva ott. Tűzijátékok miatt általában kisebb, egy-két négyzetméteres tüzek keletkeznek, de szinte minden évben van két-három nagyobb, milliós kárt okozó tűzeset is.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója elmondta, hogy szilveszter éjjel körülbelül háromezer helyre riasztják a mentőket, tavaly ezek közül 17-szer tűzijáték okozta balesethez kellett menniük. Hozzátette azt is, négy sérülésből három a fejet, vagy a kezet érinti. Minden évben előfordul súlyosabb, amputálással végződő baleset is, de 2009-ben halálos áldozatot is szedett egy tűzijáték.

dr. Huszák András tűzszerész elmondta, nem cél bárkit is lebeszélni a tűzijátékok használatáról, annál fontosabb azonban a figyelmet felhívni a használati szabályok betartására. Úgy fogalmazott, minimálisra csökkenthető a baleset, tűzeset kialakulásának az esélye azzal, ha legális árusítóhelyen szerezzük be a pirotechnikai terméket és a használati utasításokat betartjuk. A szakember is azt hangsúlyozta, nem szabad tűzijátékot piacon, vagy csomagtartóból vásárolni. A nem ellenőrzött körülmények között előállított, tárolt, vagy szállított termékek ugyanis veszélyesek lehetnek, pára érhette őket és átnedvesedhettek. Az ilyen eszközt még akkor sem szabad használni, ha kiszáradt, hiszen felgyorsul a működésük és balesetveszélyessé válnak. A tűzszerész ismertette, hogy miként kell december 31-ig tárolni a pirotechnikai termékeket: semmiképpen nem szabad tűzveszélyes anyagok közelébe helyezni, és a gyerekektől is gondosan el kell őket zárni. A tűzijátékot a felhasználás során soha ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre. Még a szabályos használat esetén is előfordulhat, hogy némelyik nem megfelelően működik, ezért úgy kell elhelyezni őket, hogy még hibás működés esetén se okozhassanak kárt. Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem – fejezte be tájékoztatóját Huszák András.

Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Az alábbi linken elérheti a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilmünket:

http://www.katasztrofavedelem. hu/index2.php?pageid=press_ video_index2&vid=45

Nézze meg ezt is:

Hamis árut szállító kamiont állítottak meg Gyulánál

  Többezer hamis árutól roskadozott az a kamion, amit Gyulánál állítottak meg a Nemzeti Adó- …