2024. május 3., péntek
FONTOS

A könnyűzene történetével ismerkedtek gyulai iskolások a várszínháznál

Az Amazing Grace című amerikai spirituálé is elhangzott a “Házhoz megy a zenede” című interaktív zenés előadáson a Várszínház kamaratermében.

Az eseményen Bordás József beszélt gyulai általános és középiskolás diákoknak a könnyűzene kialakulásáról és fejlődéséről. A dobost a Finucci Brothersből ismert Balogh Roland és Balogh Zoltán kísérte gitáron és zongorán, az előadott dalokat pedig Farkas Zsolt, az Ének iskolája című tehetségkutató győztese énekelte.

Az előadás során a diákok megtudhatták, hogy a mai könnyűzene alapja azoknak az afrikai embereknek a zenéje, akiket évszázadokkal ezelőtt Amerikába hurcoltak rabszolgának. Az ő népzenéjükből és munkásdalaikból alakultak ki a himnikus spirituálék és a gospel.

A huszadik század elején a blues vált népszerűvé a rabszolgaság alól már felszabadított afroamerikaik körében. A könnyűzene fejlődésében meghatározó volt Louis Armstrong, aki az addig elsősorban katonazenében használt dobot is beépítette a zenéjébe, így létrejött a jazz és swing.

A zenei illusztrációk mellett Farkas Ágnes és Fonyó Sebastián a különböző korszak kötődő táncokkal tette még átélhetőbbé a diákok számára Bordás Józsefék zenetörténeti kalauzát.

Nézze meg ezt is:

Megállapodás az egészségfejlesztés jegyében

Nagy jelentőségű együttműködési megállapodásról beszélt csütörtök délelőtt Takács Árpád főispán csütörtök délelőtt, Békéscsabán, amikor a …