2024. május 10., péntek
FONTOS

Kiss-Rigó László püspök üzenete

Tisztelt Olvasók, Kedves Testvériek!

Kampány időszakában vagyunk. És bár erről ma mindenkinek az április 8-ai választások jutnak az eszébe, én a keresztények, Krisztus követőinek a kampányára gondolok, mely Hamvazószerdán kezdődött és Húsvétig tart. Mi, keresztények, szinte kezdettől fogva, kétezer éve minden esztendőben megrendezzük ezt a negyvennapos kampányt. Célja, hogy egyénileg és közösségileg is megújuljunk, megerősödjünk hitünkben és hűségünkben Krisztushoz, keresztségi fogadalmainkhoz.

A megújulás, megerősödés a Biblia nyelvén a bűnbánat és a megtérés. A Biblia több évezredes hagyománya pedig három hatékony módszert, eszközt ajánl mindehhez: az imát, a böjtöt és az alamizsnát. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy a mindennapok forgatagában olykor megálljunk egy pillanatra, magunkba nézzünk, magunkkal foglalkozzunk, megismerjük magunkat, reflektáljunk saját szavainkra, tetteinkre, életünkre. És keressük a kapcsolatot, ápoljuk azt Istennel, aki nélkül céltalan, színtelen, üres az életünk. Ezt az önreflexiót, az Istennel való kapcsolatunk ápolását nevezzük imának. A nagyböjti „kampány” időszakában érdemes erre tudatosabban és rendszeresebben törekedni. A másik eszköz a böjt, ami azt jelenti, hogy időnként önként lemondunk valamiről, illetve felhagyunk valamivel, amit lehet, hogy megszoktunk, de nem feltétlenül szükséges. Lehet ez étel, ital, kényelem, valamilyen szokás, vagy szórakozás, szenvedély. Ha képesek vagyunk ilyesmiről olykor önként lemondani, azzal erősítjük akaratunkat, türelmünket, önkontrollunkat, szellemi-lelki függetlenségünket, egészségünket. Nagyböjt idején erre is tudatosabban törekszünk. Végül a harmadik eszköz a Húsvét előtti negyvennapos kampányunkban az, amit a Biblia hagyományos nyelve régiesnek tűnő szóval alamizsnának nevez. A mai köznyelvben tevékeny, felelős társadalmi szolidaritásnak nevezhetnénk. Körülnézek a világban, de legfőképpen saját közvetlen környezetemben és látom, hogy mennyi testi-lelki gonddal, problémával, szenvedéssel küzdenek az emberek, sokszor ráadásul ártatlanul. A valódi emberség egyik alapkövetelménye, hogy ilyenkor – főleg ha én magam könnyebb, jobb helyzetben vagyok – nemcsak együttérzésemet, sajnálatomat fejezem ki, hanem konkrét segítséget is nyújtok azáltal, hogy valamit, ami az enyém: idő, pénz, munka, tárgyi érték vagy szakértelem önként felajánlok mások javára. Az ilyen hozzáállás, magatartás egyébként Jézus egyik alapvető követelménye azok felé, akik magukat követőinek, keresztényeknek vallják. Ebben a negyvennapos nagyböjti, keresztény „kampányban” szerveznek nemzetközi akciókat, országos projekteket vagy plébániai programokat. Ezeken túl arra buzdítom egyházmegyénk tagjait, hogy mindenki saját maga számára, egyéni életébe fogalmazzon meg valami nagyböjti tervet, programot az említett három klasszikus „eszköz” felhasználásával, hogy krisztusi hitében megújulva és megerősödve ünnepelhesse, ünnepelhessük mindannyian Húsvétot, Jézus végső győzelmének ünnepét.

Magyarországon ma egy másik kampány is folyik, mely a politikai választásokra készül. Ebben is az evangéliumból fakadó kötelességünk józanul részt venni, és bár senki sem tökéletes, azt a személyt és azt a politikai erőt támogatjuk lelkiismeretünk szerint, aki és ami felvállalja és hatékonyan képviseli Jézusnak, az evangéliumnak, azaz a kereszténységnek az értékrendjét. A jelenleg is kormányzó politikai erőn kívül jelenleg más ilyen erő nincs Magyarországon.

Idei első számunkban örömmel jelzem olvasóinknak, hogy egyházmegyénk Toronyirány magazinja mostantól rendszeresen kéthavonta, azaz évente hat alkalommal jelenik meg, reményeim szerint szolgálva az információk áramlását és az összetartozás tudatát közösségünkben.

Hatékony készülődést és boldog, kegyelmekben gazdag húsvéti ünnepeket kívánok egyházmegyénk minden tagjának, családjának, közösségének!

Nézze meg ezt is:

2024 az imádság éve

Ferenc pápa január 21-én megnyitotta az imádság évét, amelynek célja, hogy segítsen felkészülni a 2025-ös szentévre. …