2024. április 16., kedd
FONTOS

2018 a Családok éve Ha van gyermek, van jövő

A magyar kormány döntése szerint 2018 a Családok éve lesz, amelyben még jelentősebben tudják segíteni a gyermekvállalás előtt állókat, a gyermeket nevelőket és a gyermekeket.

Nyolcadik éve működik családi adórendszer Magyar­országon, amelyben gyermekszámtól függően adókedvezmény jár: az elmúlt években csaknem 1600 milliárd forint megtakarítást jelentett ez az adózási forma a magyar családoknak.

Az adókedvezményeket folyamatosan bővítik, így a kétgyermekesek családi adókedvezménye is növekszik. Az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni azáltal, hogy terheik további havi ötezer forinttal mérséklődnek. Kedvezményük jövőre még tovább emelkedik majd, így összességében négy év alatt megduplázódik.

Folytatódik a gyed extra, amely azt jelenti, hogy lehetővé tették a munkavállalást kisgyermekek nevelése mellett. Létezik testvérgyed is, amelynek értelmében egy családban akkor is megkapnak minden családtámogatást, ha gyors egymásutánban születnek a gyermekek.

Az idei év újdonsága, hogy egyről két évre, a duplájára emelik a diplomás gyed időtartamát, így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem alatt, vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket. A diplomás gyed összege is nő: felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben részt vevők esetében 89 250-ről 96 600 forintra, a mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben és doktori képzésben részt vevők esetében pedig 112 000-ről 126 350 forintra.

Újabb támogatást kapnak a jelzáloghitelesek. Ezen családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken. Ez érvényes a később felvett hitelekre is. Az intézkedés akár 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet.

Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.

A kormány bővíti a lombikprogram hozzáférési lehetőségeit is, és növeli a gyógyszerek támogatását. Infrastrukturális fejlesztésekről is döntött a kormány: 8 milliárd forintos támogatást nyújtanak az állami egészségügyi intézményeknek, hogy még több meddőséggel küzdő pár számára legyen hozzáférhető a lombikprogram.

A bölcsődefejlesztési program is folytatódik. 2018-tól a korábbi összegeknél további 10 milliárd forinttal több jut bölcsődefejlesztésre.

Január elsejével indult a Köldökzsinór-program, amely azokat szólítja meg, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem bárhol másutt a világon. Ezen szülők is jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint egy babakötvényre Start-számlával. Utóbbi kezdő összege 42 500 forint, és ha a családok tovább takarékoskodnak, ehhez az állam kamattámogatást tesz hozzá, így a fiatal 18 évesen több millió forinttal „indulhat el”.

A kormány családpolitikai intézkedéseinek hatására nőtt az otthonteremtési program népszerűsége. Mind többen építkeznek, és már több mint 60 ezer családot tudtak támogatni a családi otthonteremtési kedvezményen (csok) keresztül. A programot tovább folytatják, és számos adminisztratív akadály elhárításával, járulékos költség csökkentésével még olcsóbbá teszik az otthonteremtést.

Az ingyenes gyermekétkeztetésre 2018-ban 79 milliárd forint jut, ezzel is a családok kiadásait igyekeznek mérsékelni.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …